Ste že slišali za sladki pelin? Kitajska znanstvenica je prejela Nobelovo nagrado za odkritje zdravilne učinkovine sladkega pelina. Poglejmo si, za kaj vse ga lahko uporabljamo.
Sladki pelin (Artemisia annua L.) je trenutno ena izmed najbolj iskanih zdravilnih rastlin. Spada v veliko družino pelinov. Raste kot enoletni grm, ki zraste v višino tudi več kot dva metra. Pobira se v suhem in lepem vremenu ter ob primernem dnevu.
Cvetovi sladko dišijo in so podobni navadnemu pelinu, okus pa je grenak. Na zdravilne lastnosti te čudovite rastline so ljudje pozabili in jo danes gojijo skoraj izključno zaradi videza in vonja.
Sladki pelin izhaja iz Azije. Že pred več kot 2000 leti so ga Kitajci uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu.
Na Balkan so ga prinesli Turki, ki so ga nosili s seboj zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes, pomagal pa jim je tudi pri za zdravljenju vročičnih stanj in blaženju bolečin.
Uporabne Lastnosti Sladkega Pelina
Kitajska znanstvenica Youyou Tu je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina – primarno zdravilno učinkovino sladkega pelina.
Odkrila je tudi, da je zdravljenje z artemisininom močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo. Artemisinin je namreč najpomembnejša zdravilna snov, ki jo vsebuje sladki pelin.
Uporablja se ...
- za znižanje povišane telesne temperature,
- zdravljenju zlatenice (čiščenje jeter),
- je učinkovito protivnetno zdravilo,
- povečuje imunsko odpornost organizma,
- uničuje zelo široki spekter parazitov,
- pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov,
- pomaga pri herpesu in glivicah,
- blaži menstrualne težave,
- pomaga pri trebušnih krčih,
- odganja mrčes,
- izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice,
- mazilo pa pomaga pri bolečinah v sklepih.
V organizmu skupaj z železom tvori proste kisikove radikale, le te pa uničujejo rakaste celice, kar je osnovni princip delovanja zdravilnih učinkovin v boju proti raku.
V sladkem pelinu pa je prisotnih še mnogo več drugih zdravilnih učinkovin, ki v sinergiji prinašajo veliko koristi za človekovo zdravje.
- Kvercetin, deluje protivnetno, antibakterijsko, protiglivično.
- Luteolin je antioksidant in deluje protivnetno.
- Kafra, fitosteroli, karakoli, zavirajo rast sevov bakterij, ki so vzrok za infekcije črevesja.
Kako se pravilno uporablja sladki pelin?
Sladki pelin je uporaben v vseh oblikah:
- čaju iz posušene rastline,
- tinkturi,
- hidrolatu,
- eteričnemu olju,
- mazilu in
- kapsulah (koncentrirana količina artemisinina).
Za preventivno uporabo lahko pijemo čaj ali hidrolat, če pa se že spopadamo z rakom, se lahko poleg zdravil in navodil, ki nam jih podaja uradna medicina, uživa kapsule artemisinina, tinkturo in/ali eterično olje, ker je potrebna količina sestavin rastline bistveno višja.
Zaradi svojega intenzivnega vonja in grenčin sladki pelin uporabljajo tudi v kulinariki.
Čaj iz sladkega pelina za preventivo in dvig imunskega sistema
Dvofazni postopek priprave za najboljši izkoristek čaja:
Priprava (postopek 1):
Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijte s pol litra vode in pustite stati 12 ur. Po 12 urah odcedite in ohranite precejeno tekočino.
Liste, stebelca in cvetove, ki ste jih že namakali 12 ur prelijte s pol litra vode in segrejete do vrelišča ter pustite vreti za 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato čaj precedite.
Ko se čaj shladi do približno 50 ºC, ga zmešate s tekočino, ki ste jo prej pridobili z namakanjem.
S tem dvofaznim postopkom pridobimo najboljši izplen zdravilnih učinkovin sladkega pelina v čaj.
Ali ...
Priprava prevretka (postopek 2):
Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijte z litrom vode in pustite vreti 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati še 12 minut, nato precedite in čaj je pripravljen za uživanje.
S tem dobimo v čaj snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.
Čaj pijte po požirkih cel dan, lahko vsak dan skodelico ali en dan v tednu pol litra, štirikrat na mesec. Pripravljen čaj je uporaben dva dneva. Čaj je grenak, lahko ga sladkate s sladili ali medom.
Uporaba hidrolata sladkega pelina
Hidrolat je kondenzirana para, ki je pri prehodu skozi rastlino nase vezala učinkovine rastline. Za razliko od čaja ne vsebuje klorofila in mineralov.
Razredčenega (jušno žlico na kozarec) lahko uživamo večkrat na dan. Nerazredčenega pa nanesemo na kožo in pustimo, da se vpije.
Kadar želimo opraviti zdravilno kuro, se pripravi 10% raztopina hidrolata (npr. 1 dcl hidrolata na 9 dcl vode). Pripravek uživamo skozi cel dan po požirkih ali skodelico na vsaki dve uri.
To počnemo štiri do pet dni zapored, nato naredimo dvodnevni premor. Po štirih tednih naredimo teden dni premora pred novo kuro. Terapija traja od dva do največ tri mesece.
Ker ima hidrolat podoben pH kot naša koža, ga lahko uporabljamo kot:
- vodico za po britju,
- naravni tonik za čiščenje kože, pomaga tudi pri odpravljanju aken, saj deluje antiseptično,
- pomaga tudi pri herpesu in glivicah,
- pripravo negovalnih krem, mil in deodorantov,
- dodatek kopelim,
- dišavo v pralnem stroju,
- osvežilec prostorov,
- repelent.
Vir: krajcek.si
- Poglejte si še: Čemaž - ena najbolj zdravih divjih rastlin
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"