Ta 4 živila pospešijo tudi najpočasnejši metabolizem: Preverite, kdaj in kako jih lahko uživate

Ta 4 živila pospešijo tudi najpočasnejši metabolizem: Preverite, kdaj in kako jih lahko uživate (foto: Profimedia) Profimedia
9. 2. 2023

Naše telo in organizem potrebujeta čas, da se po dolgih urah počitka prebudita in zaženeta procese, trdijo strokovnjaki. Ta živila vam bodo pri tem pomagala!

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Čeprav na splošno razumete, da hrana, ki jo uživate, neposredno vpliva na vaše počutje, ste se kdaj vprašali, zakaj je tako? Po podatkih Nacionalnega centra za biotehnološke informacije gre za presnovo, ki se nanaša na vse kemične reakcije, ki potekajo v vašem telesu. Te reakcije, ki potekajo v celicah, so potrebne za proizvodnjo energije. Izraz "presnovno zdravje" se nanaša na to, kako dobro vaše telo proizvaja to energijo. Izraz "hitrost presnove" pa opisuje, koliko kalorij (tj. energije) vaše telo potrebuje za opravljanje življenjskih funkcij, kot je dihanje. Namesto obilnega obroka naj se dan začne s hrano, ki je lahka, a hranljiva, predlagajo nutricionisti. 

Čeprav se o "zdravi presnovi" pogosto govori v povezavi s telesno težo, ne gre le za številko na tehtnici. Zdrav metabolizem je ključnega pomena za vaše dobro počutje in navsezadnje za dolgoživost. Strokovnjaki pojasnjujejo, da če ima nekdo zdravo presnovo, to pomeni, da lahko prebavlja hrano in absorbira hranilne snovi, ne da bi pri tem imel težave, kot so vnetja ali visok krvni tlak, kar je ključnega pomena za preprečevanje presnovnih bolezni, kot so diabetes tipa 2, možganska kap in bolezni srca.

Vaše telo, notranji organi in razni drugi deli potrebujejo čas, da se po dolgih urah počitka prebudijo in zaženejo procese. Zato po prebujanju ni priporočljivo dolgo ostati lačen ali s praznim želodcem. Zato zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da je najbolje, da dan začnete s toplo vodo ali manjšim prigrizkom, da pospešite presnovo.

Tukaj je nekaj živil, na katera bi morali po mnenju nutricionistov računati:

Pridobivanje telesne teže je nekaj normalnega- še posebej, če imate pisarniško delo, ki vam ne omogoča veliko gibanja. Če pa se želite znebiti nekaj kilogramov, lahko uživate živila, ki pospešujejo presnovo. Sedeč način življenja upočasnjuje presnovo. Zaradi tega pridobivate na telesni teži. Vendar ne skrbite - saj vam ni treba stradati ali se ure in ure potiti v telovadnici. Določena živila lahko pospešijo metabolizem in začnejo izgorevati maščobo.

Nadaljujte z branjem in spoznajte živila, ki jih morate zaužiti, da boste zagnali presnovo.

Namočeni mandlji

Namočeni mandlji vam lahko zagotovijo odmerek zdravih in bistvenih vitaminov in mineralov. Namakanje čez noč poveča njihovo hranilno vrednost. Po dolgem postu je dobro zaužiti 5 do 10 mandljev, saj so z njimi zdrav obrok za začetek in izboljšajo sitost čez dan. Rečeno je, da rjava lupina mandljev vsebuje tanin, ki zavira absorpcijo hranil, zato se lupina zlahka odstrani, če mandlje namočite in omogoči, da orehi sprostijo vsa hranila v izobilju.

Profimedia

Datlji

Odličen vir takojšnje energije, ki jo potrebujete za začetek dneva. Datlji vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki potegnejo vodo v prebavni trakt, zaradi česar so bistveni za zdrav prebavni sistem. To pomaga tudi pri zdravljenju zaprtja ali prebavnih motenj. Visoka vsebnost kalija v datljih lahko zdravi tudi želodčne težave in drisko.

Profimedia

Chia semena

Mala črna semena so resnično zdrava in vir popolnih beljakovin, saj vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin. Polna so esencialnih maščobnih kislin, magnezija, železa in vitaminov B. Čajno žličko teh super semen namočite čez noč v vodo in jih popijte zjutraj, jih dodajte smutijem ali okrasite skledo za hitri zajtrk s svežim sadjem.

Profimedia

Papaja

Papajo je dobro jesti zgodaj zjutraj na prazen želodec, saj pomaga pri čiščenju želodca. Odlična je za nemoteno in redno odvajanje blata. Izogibajte se uživanju drugih živil vsaj eno uro po zaužitju papaje. Slab holesterol, ki je predhodnik bolezni srca, lahko zmanjšate z uživanjem papaje.

Preberite še:
Kako poskrbite, da v vašem razmerju ne bo drame?
Priporočamo tudi:
Danes si privoščite sladico: sočen borovničev drobljenec, ki ga zna pripraviti vsak