Po podatkih raziskav na univerzi Nanjing na Kitajskem imajo ljudje, katerih prehrana vsebuje več beljakovin, manj možnosti, da doživijo možgansko kap.
Še zlasti če so te beljakovine pretežno iz rib.
Količina beljakovin, ki je vodila v zmanjšano nevarnost za možgansko kap, je zmerna – gre za 20 gramov na dan.
V metaanalizi so preverili vse razpoložljive raziskave, v katerih so preučevali beljakovine v prehrani in nevarnost kapi – skupaj je bilo to sedem raziskav z 254489 udeleženci. V povprečju so imeli udeleženci z največ beljakovinami v svoji prehrani za 20 odstotkov manj možnosti, da doživijo možgansko kap, kot tisti z najmanj beljakovinami v prehrani, in z vsakimi dodatnimi 20 grami beljakovin se je ta nevarnost zmanjšala za kar 26 odstotkov.
Preberite še:
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa