Veste, kako pravilno jesti česen?

Veste, kako pravilno jesti česen? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2022

Česen je ena najstarejših gojenih rastlin na svetu in najdemo jo v skoraj vsaki kuhinji. Česen pa ni odličen le za kuho, temveč ima veliko pozitivnih učinkov tudi na zdravje. 

Po česnu zelo radi posežemo, ko se nas loteva prehlad, saj olajša izkašljevanje in krepi imunski sistem. 

V česnu je veliko aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov, ki zagotavljajo zdravje celotnega organizma, zato ga pogosto označujemo tudi kot naravni »antibiotik«.

Česen je izredno hranljiv, pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, znižuje sintezo holesterola in tveganje za bolezni srca in ožilja, deluje protivnetno in skrbi za zdravje prebavil.

Še posebej veliko zdravilnih lastnosti pa se v česnu skriva zaradi močne spojine alicin, ki sicer rastlino ščiti pred bakterijami in glivami. 

PREVERITE: 12 dobrodejnih lastnosti česna, ki jih ne smemo spregledati

Da bi čim bolje izkoristili blagodejne učinke česna, ga uživajte redno in pripravite tako: 

1. Česen je najbolje uživati surovega in vsaj tri stroke na dan. 

2. Pred zaužitjem ga zdrobite, da spodbudite encimsko reakcijo, pri kateri nastane alicn, sestavina, iz katere se tvori cela vojska drugih žveplovih spojin, zaradi katerih je česen tako zdrav. 

3. Če česen termično obdelate, naj bo to zelo na hitro

Veliko ljudi se česnu zaradi vonja izogiba. A prav ta 'dišeča' sestavina daje česnu zdravilne lastnosti. Če vas skrbi zadah, to lahko odpravite z žvečenjem peteršiljevih listov ali kavnih zrn. 

Preverite še: Od te starosti naprej ste prestari za dolge lase