Zakaj je zjutraj dobro piti čaj iz mandarinine lupine

Zakaj je zjutraj dobro piti čaj iz mandarinine lupine (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2016

V teh dneh se ga bo vaš želodček še posebej razveselil. Preverite, zakaj.

Ko boste naslednjič kupovali mandarine, posvetite nekaj več pozornosti poreklu sadeža. Ker boste od danes naprej uporabljali tudi lupino, sadež ne sme biti škropljen. 

Zdravilne lastnosti čaja iz mandarinine lupine

Zaradi ogromne količine vitamina C so mandarine zelo primerne kot dodatek za zdravljenje gripe in prehlada. Vse več študij pa navaja tudi mnoge zdravilne lastnosti lupine mandarin.

Lupina mandarin ima lastnosti, ki znižujejo holesterol, so zapisali v Journal of Agricultural and Food Chemistry. Medtem ko čaj od sušene lupine:

  • izboljšuje prebavo,
  • lajša jutranje slabosti nosečnicam in
  • slabosti med potovanjem.

Lupina mandarine prispeva tudi k balansiranju sladkorja v krvi, pri razstrupljanju jeter in sproščanju po stresu.

Sami posušite 

Stvar je sila preprosta. Mandarino olupite in koščke lupine razporedite na papirnato brisačko. Pustite, da se posuši na zraku, najbolje čez noč. Popolnoma suhe koščke shranite v neprodušno zaprti posodi na hladnem in temnem mestu. Tako se bo ohranila več tednov.

Priprava čaja

Za čaj je dovolj nekaj posušenih lupin. Prelijte jih z vrelo vodo in pustite stati 2-3 minute. Po želji dodajte nekaj medu.

Sušeno lupino mandarin lahko mešate z drugimi čaji, najbolje pa se ujemajo s črnim čajem. Študija, objavljena na strani BioMed Central Dermatology, je pokazala, da kombinacija črnega čaja in lupine citrusa zmanjša tveganje za skvamoznoceličnega kožnega raka za 70 odstotkov.

Preberite tudi 12 zdravilnih učinkovin mandarin.

Pod stresom? Poskusite naših 8 odličnih načinov za sproščanje.