Zdravi in v dobri formi s sladkim jagodičjem

12. 8. 2014
Deli
Zdravi in v dobri formi s sladkim jagodičjem (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

V poletnem jagodičju se skriva veliko več kot le sladki spomini. Ti mali sadeži so prava zakladnica zdravilnih učinkovin.

Za prelepe rdeče in modre odtenke so odgovorni vodotopni bioflavonoidi, ki imajo zelo pozitiven stranski učinek. Flavonoidi, ki so v primerjavi z vitamini in mineralnimi snovmi sekundarne rastlinske snovi, imajo namreč močno antioksidativen učinek. To pomeni, da lahko nase vežejo škodljive proste radikale in na ta način verjetno preprečujejo rakasta obolenja. Poleg tega krepijo ožilje in pomagajo preprečevati krčne žile.

Visoki delež vitamina C poletnega jagodičja krepi imunski sistem in spodbuja presnovo. Na tem področju je najučinkovitejši črni ribez: 100 g tega jagodičja vsebuje kar petkratno količino priporočenega dnevnega odmerka. Tudi njegovi rdeči sorodniki in sladke jagode niso kar tako, saj še vedno vsebujejo dvakrat toliko, kot znašajo dnevne potrebe.

Vse vrste jagodičja vsebujejo veliko železa, tako da so smiselne zlasti za vegetarijanke. Tukaj je zelo dobrodošla tudi visoka vsebnost vitamina C, ki telesu pomaga pri sprejemanju železa.

Na hitro o zdravilnih učinkih jagodičja:

  • Robide krepijo kosti zaradi visokega deleža kalcija, zaradi železa in bakra pa so posebej dragocene za ženske.
  • Ribez spadak najboljšim oskrbovalcem z vitaminom C nasploh: 100 g vsebuje dvojno količino dnevne potrebe po vitaminu C in veliko vitaminov B.
  • Borovnice vsebujejo veliko karotena, vitamina C in železa ter razstrupljajoče snovi. Zaradi tega borovničev sok pomaga pri driski in želodčnih bolečinah.
  • Jagode so prav tako bogate z vitaminom C in imajo antibakterijski učinek, s sekundarnimi rastlinskimi snovmi pa naj bi preprečevale celo raka na želodcu.
  • Maline pomagajo razstrupljati jetra in vsebujejo neke vrste naravnega aspirina ter kalij, ki odvaja vodo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord