Zdravilnost repe

Zdravilnost repe (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 12. 2014

Sveža ali kisla - repa je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov, kisla pa naše telo oskrbi še s potrebnimi balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.

Repa je zelenjava, ki spada med korenovke in ima poreklo v Sredozemlju, uporabljali so jo že Stari Grki in Rimljani, danes pa jo gojijo po vsem svetu.

Čeprav sta si po videzu različni, je repa bližnja sorodnica zelja.

Najbolj znana repa je okrogle oblike, z belo lupino in rahlo vijoličasto obarvanim vrhom, obstajajo pa tudi zelo drugače oblikovane in obarvane repe, ki se po okusu med seboj ne razlikujejo kaj dosti.

Zdravilnost repe

Za repo je znano, da vsebuje veliko količino vitamina C in balastnih snovi.

Znana pa je tudi po antikancoregen, protiviralnem in protibakterijskem delovanju. 

Sveža repa je nekoliko pekočega okusa in je na voljo vse leto. Uporabna je za solate, juhe, enolončnice in prikuhe.

Preberite tudi: Kisla repa pomlajuje in čisti