Zdrava tradicionalna božična peka

23. 12. 2012

V tem prelepem času vsakemu domu z vonjem domače peke dodamo poseben pridih. Žal pa nam praznične dobrote 'prinesejo' tudi nekaj neželenih kilogramov, povišan sladkor, morda tudi holesterol. Ampak sladicam se je res težko upreti. Jim lahko odvzamemo nekaj kalorij in razvajamo brbončice tudi kako drugače?

Seveda!

Ste že slišali za stevio?

Rastlino zasledimo pod latinskim imenom Stevia rebaudiana, v njeni domovini, Južni Ameriki, pa so ji nadeli ime kaa-he-e, kar pomeni sladka zel. Grmiček v naravi doseže višino 60 cm, ima veliko vejic ter parne mesnate liste. Ti so najslajši med cvetenjem, takrat je tudi čas za nabiranje.

Stevio boste na policah prodajaln zasledili v številnih oblikah. Na voljo so posušeni listi, posušena in zmleta cela rastlina ali ekstrakt v prahu ter različne tabletke in čajne kocke. Stevio si lahko omislite tudi kot lončnico.

Najbolj priročna oblika za vsestransko uporabo je stevijin ekstrakt. Na trgu je tudi veliko mešanic.

Bodite pozorni pri nakupu, saj lahko zaradi ugodne cene in količine napačno presodite. Nekatere mešanice so tako razredčene, da vsebujejo komaj nekaj odstotkov pravega ekstrakta, pri doziranju pa jih enačijo z običajnim sladkorjem.

Čisti ekstrakt je seveda tudi do več kot 100-krat slajši od običajnega sladkorja in le kot tak odraža najboljše lastnosti stevie – nima energijske vrednosti, ima glikemični indeks 0, ne vpliva na porast krvnega sladkorja in je primerno sladilo tudi za diabetike.

Pri peki žal stevia ne more povsod nadomestiti sladkorja, ker ne karamelizira in ne fermentira v alkohol ... S stevio ne moremo na primer penasto umešati jajc za pripravo biskvita. Seveda pa se uporabo in pripravo da prilagoditi in kombinirati.

Preizkusite pa jo lahk npr. v orehovi potici. V našem receptu smo uporabili NOW Better Stevio, ki je stoodstotno čist izvleček iz listov, brez primesi.

Recept za orehovo potico

Sestavine za testo:

  • 550 g moke
  • 140 g sladkorja nadomestite z 1 poravnano žličko stevie
  • 25 g kvasa/vrečka suhega, instant kvasa
  • 2 dl mleka
  • 4 rumenjaki

Nadev:

  • 400 g mletih orehov
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g sladkorja nadomestite z 1 žličko in pol stevie ali 1 žličko stevie in 2 žlicama medu
  • 2 žlici ruma
  • 2–3 beljaki

Priprava:

1. Če uporabljate svež kvas, morate kvasec pripraviti z žličko pravega sladkorja. Če uporabljate suhi kvas, pa ga le presejete v moko. Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo in ga pustimo, da vzhaja vsaj 1 uro. Ponovno ga pregnetemo ter razvaljamo.

2. Pripravimo nadev iz mletih orehov, ki jih prelijemo s toplo sladko smetano, dodamo stevio ter sneg iz beljakov. Enakomerno namažemo na testo ter čvrsto zvijemo.

3. Zvitek položimo v pomaščen model, ki smo ga potresli z moko, ter ga z daljšim zobotrebcem na nekaj mestih prebodemo. Premažemo z mlekom in pustimo vzhajati vsaj 6 ur.

4. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pečemo od ene ure do ure in pol.

Pripravila Lucija Šušteršič Grah

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri