3 postne ajurvedske juhe

3. 11. 2011
Deli

Iz ajurvedskih knjig so črpali stari Kitajci in oče medicine Hipokrat. Kljub temu v Sloveniji uradno ne priznavajo tako imenovane alternativne medicine, ki jo v Indiji študirajo na isti fakulteti kot sodobno medicino. Dokazano je, da z ajurvedo izredno uspešno zdravijo vse vrste kroničnih obolenj, kot so revma, artritis, astma, diabetes ...

Ajurvedska medicina ima prednosti tudi v diagnostiki, saj odkrije nepravilnosti v delovanju že v zgodnji fazi in odpravlja vzroke, medtem ko sodobna medicina pride do rezultatov šele v šesti fazi razvoja (ko se pojavi bolečina) in odpravlja samo akutna stanja.

Že sedem tisoč let pred našim štetjem so ajurvedski zdravniki v Indiji poznali operacijske posege in skoraj identične pripomočke, kakršne danes uporablja sodobna medicina.

3 postne ajurvedske juhe

1. Bučno-jabolčni kari

Potrebujete: ingver, pol čebule, 1 strok česna, ½ hokaido buče, 1 jabolko, 3 šampinjone, pol bučke, pol žlice ghee masla, pol žličke gorčičnega semena, 10 karijevih lističev, ščepec cimet, pol žličke karija v prahu, sol, poper

Priprava: Ingver, jabolko in zelenjavo drobno narežite. Segrejte maslo in skupaj z gorčičnim semenom pražite. Dodajte karijeve lističe, cimet in kari v prahu. Nato v vsem tem prepražite ingver, čebulo in česen. Dodajte jabolko in bučko, zmiksajte in postrezite.

2. Brokolijeva juha

Potrebujete: 1 žlico ghee masla, ščepec asadoetide, ½ žlice kurkume, 1/2 žlice koriandra, nariban ingver, 1 brokoli, zelenjavni fond, poper, mandljeve lističe

Priprava: Segrejte ghee maslo in na njem prepražite začimbe in ingver. Brokoli operite, natrgajte in dušite. Dodajte zelenjavni jušni fond in kuhajte do konca in okrasite z mandljevimi lističi.

3. Korenje z ingverjem

Potrebujete: 4 veliki korenčki, ½ zelene, ingver, 1 žlico ghee masla, ½ žličke gorčičnih semen, ½ žličke koromačevih semen, ½ žličke kardamoma, ¼ žličke cimeta, ½ žličke kurkume, ½ žličke ingverja v prahu, sol, koriander

Priprava: Zelenjavo olupite in narežite. Ingver drobno nasekljajte. Segrejte ghee maslo, dodajte gorčična semena, nato začimbe in ingver. Popražite, dodajte zelenjavo in vodo ter dušite. Solite in dodajte koriander.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"