3 postne ajurvedske juhe

3. 11. 2011
Deli

Iz ajurvedskih knjig so črpali stari Kitajci in oče medicine Hipokrat. Kljub temu v Sloveniji uradno ne priznavajo tako imenovane alternativne medicine, ki jo v Indiji študirajo na isti fakulteti kot sodobno medicino. Dokazano je, da z ajurvedo izredno uspešno zdravijo vse vrste kroničnih obolenj, kot so revma, artritis, astma, diabetes ...

Ajurvedska medicina ima prednosti tudi v diagnostiki, saj odkrije nepravilnosti v delovanju že v zgodnji fazi in odpravlja vzroke, medtem ko sodobna medicina pride do rezultatov šele v šesti fazi razvoja (ko se pojavi bolečina) in odpravlja samo akutna stanja.

Že sedem tisoč let pred našim štetjem so ajurvedski zdravniki v Indiji poznali operacijske posege in skoraj identične pripomočke, kakršne danes uporablja sodobna medicina.

3 postne ajurvedske juhe

1. Bučno-jabolčni kari

Potrebujete: ingver, pol čebule, 1 strok česna, ½ hokaido buče, 1 jabolko, 3 šampinjone, pol bučke, pol žlice ghee masla, pol žličke gorčičnega semena, 10 karijevih lističev, ščepec cimet, pol žličke karija v prahu, sol, poper

Priprava: Ingver, jabolko in zelenjavo drobno narežite. Segrejte maslo in skupaj z gorčičnim semenom pražite. Dodajte karijeve lističe, cimet in kari v prahu. Nato v vsem tem prepražite ingver, čebulo in česen. Dodajte jabolko in bučko, zmiksajte in postrezite.

2. Brokolijeva juha

Potrebujete: 1 žlico ghee masla, ščepec asadoetide, ½ žlice kurkume, 1/2 žlice koriandra, nariban ingver, 1 brokoli, zelenjavni fond, poper, mandljeve lističe

Priprava: Segrejte ghee maslo in na njem prepražite začimbe in ingver. Brokoli operite, natrgajte in dušite. Dodajte zelenjavni jušni fond in kuhajte do konca in okrasite z mandljevimi lističi.

3. Korenje z ingverjem

Potrebujete: 4 veliki korenčki, ½ zelene, ingver, 1 žlico ghee masla, ½ žličke gorčičnih semen, ½ žličke koromačevih semen, ½ žličke kardamoma, ¼ žličke cimeta, ½ žličke kurkume, ½ žličke ingverja v prahu, sol, koriander

Priprava: Zelenjavo olupite in narežite. Ingver drobno nasekljajte. Segrejte ghee maslo, dodajte gorčična semena, nato začimbe in ingver. Popražite, dodajte zelenjavo in vodo ter dušite. Solite in dodajte koriander.