Popolna pregreha za slajši dan: enostavna italijanska sladica, ki si jo lahko pripravite le v nekaj trenutkih

20. 11. 2025
Popolna pregreha za slajši dan: enostavna italijanska sladica, ki si jo lahko pripravite le v nekaj trenutkih (foto: Unsplash)
Unsplash

Je ena najbolj priljubljenih kavnih sladic, priprava pa je hitra in otročje lahka.

Italijani res vedo, kako uživati življenje, kar potrjuje tudi njihova kulinarika. Sladice niso nobena izjema. Ena najbolj razširjenih, a hkrati preprostih italijanskih pregreh je affogato, ki združuje najboljše iz dveh priljubljenih svetov: kavo in sladoled. 

Pripravite ga lahko iz vsega treh sestavin: espressa, sladoleda in kančka likerja. Nekateri bodo sicer rekli, da gre za klasično ledeno kavo, a v resnici je affogato doživetje za brbončice na drugačnem nivoju.

Ko vroč espresso prelijete čez sladoled, namreč nastane čista harmonija – kremast, aromatičen posladek, ki vam bo v trenutku polepšal dan.

Kako pripraviti popoln affogato?

Izvor affogata je ovit v tančico skrivnosti. Pojavil naj bi se v Italiji v 19. stoletju, po izumu naprave za espresso. Po podatkih Oxfordske slovaropisne baze se je beseda affogato v angleškem jeziku prvič pojavila v devetdesetih letih 20. stoletja.

Putin nepričakovano o svojem zdravju: Prenočil sem v bolnišnici

Danes pa ta minimalistična, a popolna kombinacija ostaja ena najbolj priljubljenih kavnih sladic na svetu – klasika, ki se ji ne da upreti.

Če jo želite pripraviti doma, po klasičnem italijanskem razmerju uporabite dve kepici sladoleda na en espresso. Najpogosteje se uporablja vaniljev sladoled, za bolj drzne različice pa lahko poskusite s čokolado ali lešnikom. Po želji dodajte stepeno smetano, naribano čokolado, zdrobljene piškote ali seskljane lešnike. 

Affogato se najlepše postreže v stekleni skodelici: del čara je prav v tem, da opazujete, kako se vroč espresso preliva po sladoledu. Uživajte takoj, dokler je toplina kave še v popolnem ravnovesju s hladnim sladoledom.

Recept za klasični affogato

Sestavine:

  • 1 espresso
  • 2 kepici vaniljevega sladoleda
  • nekaj kapljic likerja amaretto
  • naribana temna čokolada (za posip)

Priprava:

1. Skuhajte espresso.
2. V manjši kozarec dodajte dve kepici sladoleda
3. Prelijte s svežim espressom, dodajte liker in po želji posujte s čokolado.
4. Postrezite takoj.

Jutranji kavi dodajte kanček tega in v 5 minutah boste prebudili prebavo: trik, ki ga mora poznati vsak