'Brunch' - zajtrk in kosilo v enem

29. 9. 2013
Deli
'Brunch' - zajtrk in kosilo v enem

Kadar si ob koncu tedna privoščite malo daljši spanec, zajtrka ne preskočite, ampak ga preprosto združite z zgodnjim kosilom. K 'brunchu' spada vse, kar običajno pripravite za zajtrk, pa tudi bolj krepke jedi, na primer pečeno meso, juhe, pite in solate.

Kolački z artičokino kremo

Za približno 8 kosov potrebujete:

  • 400 g vlečenega testa
  • 3 žlice olja
  • 400 g artičok (iz kozarca)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijana
  • limonin sok
  • sol, poper
  • 2 pesti vodne kreše (ali solate)
  • 300 g prekajenega lososa

Priprava:Kolački z artičokino kremo

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač za mafine namastite. Testo zrežite na 24 kvadratov (15 x 15 cm). V vsako vdolbino pekača položite po 3 kose testa in jih premažite z oljem.

V pečici jih pecite približno 15 minut do zlato rjave barve. Testene skodelice previdno vzemite iz pekača in jih ohladite.

Artičoke, česen, timijan in preostalo olje zmeljite v kremo. Po okusu jo začinite s soljo in poprom. Pripravite krešo oziroma solato in jo razporedite po skodelicah. Skodelice napolnite s kremo in obložite z rezinami lososa. Po želji okrasite z velikimi kaprami.

Čas priprave: približno 4 minut.
Na osebo: približno 28 kcal, beljakovine: 10, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Lososovi grižljaji

Za 6 oseb potrebujete:

  • 250 g lososovega fileta brez kože
  • 4 žlice omake teriyaki
  • 2 zrela avokada
  • 2 žlici limoninega soka
  • 150 g kumare
  • 2 žlici sezamovega olja

Priprava:

Lososovi grižljajiLososa oplaknite in osušite. Zrežite ga na kocke (3 x 3 cm) in pokapljajte z omako. Lososa pokrijte in ga postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Avokada prepolovite in jima odstranite koščico. S posebnim nožkom izrežite meso v obliki kroglic. Kroglice avokada takoj pokapljajte z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Kumaro olupite in zrežite na približno 1 cm debele rezine.

V ponvi segrejte olje in na njem pecite lososove kocke z vseh strani, in sicer od 2 do 3 minute. Na vsako rezino kumare položite po 1 kocko lososa in 1 kroglico avokada. Grižljaje po želji začinite in na sredino zapičite zobotrebec.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 220 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Sendvič s piščancem in šunko

Za 4 osebe potrebujete:

  • 250 g fileja piščančjih prsi
  • 1 žlico olivnega olja
  • sol, poper
  • 3 paradižnike
  • 6 listov solate
  • 6 rezin toasta
  • 3–4 žlice solatne majoneze
  • 4 rezine kuhane šunke

Priprava:

Sendvič s piščancem in šunkoMeso oplaknite in osušite. Na vročem olju ga z vseh strani pecite od 6 do 8 minut. Pečeno meso vzemite iz ponve, ga začinite in pustite, da se ohladi. Pripravite zelenjavo. Paradižnik zrežite na tanke rezine, solato pa natrgajte na koščke.

Toast opecite v opekaču. Štiri rezine premažite z majonezo in obložite s solato. Piščanca zrežite na rezine. Dve rezini toasta obložite s solato in piščancem. Nanju položite toast z majonezo in solato, obrnjeno navzdol.

Toast obložite s paradižnikom in šunko ter pokrijte s preostalim toastom. Sendviča rahlo stisnite skupaj in ju diagonalno prepolovite. V vsako polovico zapičite leseno nabodalo, da sendvič ne razpade.

Iz Lise

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"