Kadar si ob koncu tedna privoščite malo daljši spanec, zajtrka ne preskočite, ampak ga preprosto združite z zgodnjim kosilom. K 'brunchu' spada vse, kar običajno pripravite za zajtrk, pa tudi bolj krepke jedi, na primer pečeno meso, juhe, pite in solate.
Kolački z artičokino kremo
Za približno 8 kosov potrebujete:
- 400 g vlečenega testa
- 3 žlice olja
- 400 g artičok (iz kozarca)
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijana
- limonin sok
- sol, poper
- 2 pesti vodne kreše (ali solate)
- 300 g prekajenega lososa
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač za mafine namastite. Testo zrežite na 24 kvadratov (15 x 15 cm). V vsako vdolbino pekača položite po 3 kose testa in jih premažite z oljem.
V pečici jih pecite približno 15 minut do zlato rjave barve. Testene skodelice previdno vzemite iz pekača in jih ohladite.
Artičoke, česen, timijan in preostalo olje zmeljite v kremo. Po okusu jo začinite s soljo in poprom. Pripravite krešo oziroma solato in jo razporedite po skodelicah. Skodelice napolnite s kremo in obložite z rezinami lososa. Po želji okrasite z velikimi kaprami.
Čas priprave: približno 4 minut.
Na osebo: približno 28 kcal, beljakovine: 10, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 1 g.
Lososovi grižljaji
Za 6 oseb potrebujete:
- 250 g lososovega fileta brez kože
- 4 žlice omake teriyaki
- 2 zrela avokada
- 2 žlici limoninega soka
- 150 g kumare
- 2 žlici sezamovega olja
Priprava:
Lososa oplaknite in osušite. Zrežite ga na kocke (3 x 3 cm) in pokapljajte z omako. Lososa pokrijte in ga postavite v hladilnik za približno 30 minut.
Avokada prepolovite in jima odstranite koščico. S posebnim nožkom izrežite meso v obliki kroglic. Kroglice avokada takoj pokapljajte z limoninim sokom, da ne porjavijo.
Kumaro olupite in zrežite na približno 1 cm debele rezine.
V ponvi segrejte olje in na njem pecite lososove kocke z vseh strani, in sicer od 2 do 3 minute. Na vsako rezino kumare položite po 1 kocko lososa in 1 kroglico avokada. Grižljaje po želji začinite in na sredino zapičite zobotrebec.
Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 220 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 2 g.
Sendvič s piščancem in šunko
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g fileja piščančjih prsi
- 1 žlico olivnega olja
- sol, poper
- 3 paradižnike
- 6 listov solate
- 6 rezin toasta
- 3–4 žlice solatne majoneze
- 4 rezine kuhane šunke
Priprava:
Meso oplaknite in osušite. Na vročem olju ga z vseh strani pecite od 6 do 8 minut. Pečeno meso vzemite iz ponve, ga začinite in pustite, da se ohladi. Pripravite zelenjavo. Paradižnik zrežite na tanke rezine, solato pa natrgajte na koščke.
Toast opecite v opekaču. Štiri rezine premažite z majonezo in obložite s solato. Piščanca zrežite na rezine. Dve rezini toasta obložite s solato in piščancem. Nanju položite toast z majonezo in solato, obrnjeno navzdol.
Toast obložite s paradižnikom in šunko ter pokrijte s preostalim toastom. Sendviča rahlo stisnite skupaj in ju diagonalno prepolovite. V vsako polovico zapičite leseno nabodalo, da sendvič ne razpade.
Iz Lise