Ko v gozdu zadiši po česnu, se začne sezona čemaža.
Vendar previdno pri nabiranju. Listi, katerih vonj spominja na česen, po obliki spominjajo na strupeno šmarnico. Preden jih potrgate, liste vedno povohajte ali pa jih nekoliko podrgnite med prsti.
Recept za čemaževo juho
Sestavine za 4 osebe:
- 1 šalotka
- 1/2stebla pora
- 300 g krompirja
- 1 žlica masla
- 800 ml zelenjavne juhe
- 1 lovorov list
- 2 brinovi jagodi
- 2 žlici creme fraiche
- muškatni orešček
- sol, poper
- 100 g čemaža
- kreša
Priprava:
1. Šalotko očistite in nasekljajte. Por očistite in operite, krompir olupite in operite. Krompir in beli del pora narežite na manjše kose. Šalotko popražite na maslu, dodajte krompir in por ter pražite 5 minut. Prilijte zelenjavno juho, dodajte lovor in brin, zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 30 minut.
2. Odstranite lovor in brinove jagode in juho s paličnim mešalnikom temeljito zmešajte. Vmešajte creme fraiche, muškat, sol in poper.
3. Čemaž operite in odcedite. Nekaj listov prihranite, preostale pa drobno nasekljajte. Cele liste denite v jušnik, prilijte juho in okrasite s krešo.
Priprava: preprosta.
Čas priprave: približno 1 ura.
Na osebo: približno 130 kcal B: 3 g, M: 5 g, OH: 14 g.
Mali nasveti
- Namesto česna
Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: poda se k ribam in mesu, v namazih, solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo.
- Zaloga
Večjo količino čemaža najlažje shranite tako, da ga z malo olja zmeljete v kašo in to nato zamrznete v manjših količinah, na primer v posodicah za ledene kocke.