4 recepti za odlične osvežilne frapeje.
Frape iz jagod
Sestavine (za 2 osebi):
- 2 skodelici očiščenih jagod
- pest zamrznjenih gozdnih sadežev
- 1 dl jagodnega soka
- olupljena in razkoščičena breskev (lahko tudi iz konzerve)
- 2 dl jogurta z jagodami
- žlica lanenih semen
- žlica lanenega olja
- agavin ali rižev slad
Jogurt čez noč pustite v zamrzovalniku. V mešalniku zmešajte zamrznjen jogurt, jagode in breskev. Dodajte jagodni sok, laneno olje in lanena semena. Po okusu sladkajte z riževim ali agavinim sladom. Postrezite takoj, z veliko ledu.
Zeleni zmečkanček
Sestavine (za 2 osebi):
- kozarec mandljevega mleka
- žlica sesekljanega peteršilja
- jabolko
- 2 pomaranči
- 2 banani
- malo naribanega ingverja
- pol limete
- pest mlade špinače
Sadje in mlado špinačo zmešajte v mešalniku. Dodajte mandljevo mleko, sesekljan peteršilj in nariban ingver. Mešajte v mešalniku, dokler ne dobite gladke teksture. Postrezite hladno.
Mlečni šejk
Sestavine (za 2 osebi):
- skodelica sojinega mleka
- 6 kepic sladoleda
- žlica sladkorja
- skodelica razkoščičenih češenj
- pol skodelice opranih jagod
- 1 dl sladke smetane
- nekaj jagod in češenj za okras
V mešalniku zmešajte češnje in jagode. Dodajte sladkor, sojino mleko in sladko smetano. Dobro zmešajte. Dodajte še štiri kepice sladoleda in ponovno mešajte. Šejk prelijte v skodelice in v vsako dodajte po eno kepico sladoleda.
Zmečkanček iz brusnic in zelenega čaja
Sestavine (za 2 osebi):
- ½ kozarca zamrznjenih brusnic
- ½ kozarca zamrznjenih gozdnih sadežev
- banana
- pol skodelice ohlajenega zelenega čaja
- 1 dl sojinega mleka (z okusom vanilje)
- žlica medu
V mešalniku zmešajte vse sestavine, da dobite kremasto teksturo.
Recepti in priprava: Domagoj Frisch, foto: Maja Danica Pečanić