Osnovni recept za gobovo juho z ajdovo kašo, kot so jo pripravljali nekoč.
Sestavine:
- 30 – 50 dag jurčkov (najboljša je kombinacija svežih in suhih gob)
- 1,5 dl ajdove kaše (po možnosti iz prekmurskega mlina)
- 2 stroka česna
- 2 dl kisle smetane • 1 žlička moke
- lovorov list • vejica peteršilja • vejica zelene • sol, poper • 1,5–2 l vode
Priprava:
1. Pripravimo gobice (suhe namočimo, sveže pa očistimo in narežemo) in jih damo kuhat v lonec z vodo. Posolimo, dodamo nasekljan česen, lovorov list, vejico zelene in kuhamo približno 15 minut.
2. Dodamo ajdovo kašo in pustimo vreti še 15 minut.
3. V posodici gladko zmešamo kislo smetano, žličko moke in približno pol decilitra mrzle vode. Zmanjšamo temperaturo in smetano počasi vlijemo v juho. Počakamo, da zavre, in ugasnemo.
4. Po okusu dodamo poper, peteršilj in postrežemo.
Namig: Dodajte tudi na kocke narezan krompir, nariban korenček in uporabite manj smetane. Tako bo obrok še bolj zdrav, v današnjih časih pa tudi ni potrebe po tako obilni uporabi kisle smetane kot nadomestka težko dostopnih mesnih beljakovin, kot je to veljalo nekoč.
Maja Šušnjara Gabor, iz revije Lisa