Gobova juha z ajdovo kašo

22. 11. 2011

Osnovni recept za gobovo juho z ajdovo kašo, kot so jo pripravljali nekoč.

Sestavine:
  • 30 – 50 dag jurčkov (najboljša je kombinacija svežih in suhih gob)
  • 1,5 dl ajdove kaše (po možnosti iz prekmurskega mlina)
  • 2 stroka česna
  • 2 dl kisle smetane • 1 žlička moke
  • lovorov list • vejica peteršilja • vejica zelene • sol, poper • 1,5–2 l vode
Priprava:

1. Pripravimo gobice (suhe namočimo, sveže pa očistimo in narežemo) in jih damo kuhat v lonec z vodo. Posolimo, do­damo nasekljan česen, lovorov list, vejico zelene in kuhamo približno 15 minut.

2. Dodamo ajdovo kašo in pustimo vreti še 15 minut.

3. V posodici gladko zmešamo kislo smetano, žličko moke in približno pol decilitra mrzle vode. Zmanjšamo temperaturo in smetano počasi vlijemo v juho. Počakamo, da zavre, in ugasnemo.

4. Po okusu dodamo poper, peteršilj in postrežemo.


Namig: Dodajte tudi na kocke narezan krompir, nariban korenček in uporabite manj smetane. Tako bo obrok še bolj zdrav, v današnjih časih pa tudi ni potrebe po tako obilni uporabi kisle smetane kot nadomestka težko dostopnih mesnih beljakovin, kot je to veljalo nekoč.

Maja Šušnjara Gabor, iz revije Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri