Hrustavo sveže solatne variacije

28. 12. 2014
Deli
Hrustavo sveže solatne variacije (foto: Arhiv | Lisa)
Arhiv | Lisa

Veliko vitaminov za zimo zapakiranih v slastnih solatah.

1. Solata za zimo

Obogatena s pastinakom in kozjim sirom.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 glavo hrastovke
  • 100 g motovilca
  • 1–2 žlički medu
  • 10 g češnjevih paradižnikov
  • 2 majhna pastinaka
  • 100 g šampinjonov
  • 3 žlice repičnega olja
  • poper in sol
  • 3 žlice orehovih jedrc
  • 100 g kozjega sira (v zvitku)
  • 2 žlici bučnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 žlički blage gorčice
  • nariban muškatni orešček
Priprava:

1. Očistite solato, zelenjavo in gobe. Solato osušite v solatni centrifugi in jo natrgajte na koščke. Češnjeve paradižnike prepolovite ali pa jih zrežite na četrtine, pastinak pa olupite in ga tako kot šampinjone zrežite na rezine.

2. Gobe in pastinak ločeno popecite na polovici repičnega olja in zelenjavo solite. Orehe grobo sesekljajte in jih popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, da lepo zadišijo. Stresite jih na krožnik. Sir zrežite na koščke.

3. Zmešajte bučno olje, kis, gorčico in med. Začinite s soljo, poprom in muškatom. Solato zmešajte z zelenjavo, sirom in orehi ter jo nakapajte s polivko. Po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

2. Solata s kislim zeljem in z jabolki

In z dimljenim tofujem – kombinacija, ki je ne ljubijo le vegetarijanci in vegani.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 250 g svežega kislega zelja
  • 3 majhna jabolka
  • 1 radič
  • 2 mladi čebuli
  • 76 g orehovih jedrc
  • 150 g dimljenega tofuja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sol, poper
  • 2 žlici orehovega olja
  • 2 žlici olja grozdnih pečk
  • 2–3 žličke javorovega sirupa
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1–2 žlici sončničnega olja
Priprava:

1. Zmešajte jabolčni kis, sol, poper, orehovo olje, olje grozdnih pečk in javorjev sirup.

2. Jabolka operite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Zrežite jih na tanke rezine in jih nakapajte z limoninim sokom. Radič oplaknite, ga obrišite do suhega in ga zrežite na ozke trakove. Orehe grobo sesekljajte.

3. Kislo zelje temeljito sperite pod hladno vodo in ga dobro odcedite. Očistite tudi mlado čebulo in jo zrežite na kratke, poševne kose, tofu pa zrežite na majhne kocke. Skupaj s sesekljanimi orehi jih na hitro popražite na olju. S kislim zeljem, jabolki, mlado čebulo in radičem jih zmešajte s polivko ter vse skupaj dobro premešajte.

4. Solato začinite s soljo, poprom in po želji še z limoninim sokom ter jo porazdelite po krožnikih. Po želji potresite še z grobim poprom.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

3. Krompirjeva solata

Z gorčično polivko, slanino in hruško.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg krompirja, ki se ne razkuha
  • sol in poper
  • 2 jajci
  • 1 čebulo
  • 1 hruško
  • 3 srednje velike kisle kumarice
  • 100 g prekajene slanine (v kockah) 
  • 3 žlice olja
  • 150 ml juhe
  • 150 g jogurta
  • 2 žlici sladke gorčice
Priprava:

1. Krompir operite in ga približno 25 minut kuhajte v slani vodi. Jajca kuhajte v trdo približno 9 minut. Odlijte vodo, vse skupaj oblijte s hladno vodo, jajca in krompir olupite.

2. Olupite čebulo in jo zrežite na kocke. Oplaknite hruške, jim odstranite peščišče in jih zrežite na koščke. Kumare odcedite in prestrezite 4 žlice tekočine. Po dolgem jih zrežite na četrtine in nato na koščke.

3. Mlačni krompir zrežite na rezine. Na vročem olju zarumenite čebulo in slanino. Zalijte z vodo kumaric in 100 ml juhe ter vse skupaj malce pokuhajte. V prevretku 2 minuti na nizki temperaturi kuhajte tudi hruške in nato primešajte še krompir. Odstavite. Zmešajte preostalo juho, jogurt in gorčico ter vse skupaj začinite s soljo in poprom.

4.  Jajca zrežite na četrtine ali osmine in jih skupaj s koščki kumaric primešajte solati. Še enkrat jo začinite. Nakapajte z jogurtno polivko. Po želji še potresite z začimbami.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 450 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

4. Solata s puranjimi prsmi

Aromatično marinirano z azijsko noto.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 3 korenčke
  • pol kumare
  • pol belega zelja
  • 2 solatna srčka
  • 1 rdečo čebulo
  • 500 g kuhanih puranjih prsi
  • 100 g arašidov
  • 3 cm ingverja
  • 1 limeto
  • 2 žlici ribje omake 
  • 2 žlici sladke čili omake
  • 2 žlici riževega ali šerijevega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
Priprava:

1. Očistite zelenjavo. Korenje in kumaro olupite. Kumari odstranite semenje. Nato korenje, kumaro in zelje nastrgajte na trakove. Solato zrežite na ozke trakove, rdečo čebulo pa na drobne kocke.

2. Puranje prsi zrežite na ozke trakove. Arašide sesekljajte in jih popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse skupaj zmešajte z očiščeno zelenjavo.

3. Za pripravo polivke olupite ingver in ga drobno nastrgajte. Iztisnite sok limete. Primešajte mu še ingver, ribjo omako, čili omako, rižev in šerijev kis. Začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Polivko prelijte po solati, jo dobro premešajte in jo po želji okrasite še s koriandrovimi lističi.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

5. Solata z rdečim zeljem

S kakijem in rostbifom.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 300 g rdečega zelja
  • sol in poper
  • 1 velik korenček
  • 1 trden kaki
  • 100 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka 
  • 3 žlice belega balzamičnega kisa
  • približno pol žličke sambal oelek
  • 2–3 žlice orehovega olja
  • 4 vejice timijana
  • 40 g orehovih jedrc
  • 200 g rostbifovega narezka (tanke rezine)
Priprava:

1. Rdeče zelje očistite in mu odstranite kocen. Zelje nato nastrgajte na tanke trakove. Primešajte 1 žličko soli in ga pregnetite, da se malce zmehča. Korenček olupite in ga ostrgajte ter ga nastrgajte na tanke paličice. Kaki po želji olupite in ga zrežite na kocke.

2. Pomarančnemu soku primešajte kis, sambal oelek in malce soli ter popra. Po kapljicah dodajte še olje. Polivko zmešajte z rdečim zeljem, korenjem in kakijem. Posodo pokrijte in jo pustite stati približno 2 uri.

3. Timijan oplaknite in ga otresite do suhega. Potrgajte lističe. Orehova jedrca popražite v teflonski maščobi brez dodatka maščobe in jih nato grobo sesekljajte. Solato porazdelite po krožnikih in jo potresite s timijanom in orehi. Rostbifove rezine zvijte in jih postrezite zraven.

Čas priprave: približno 30 minut + mirovanje 2 uri.
Na osebo: približno 250 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

6. Barvni solatni krožnik

Slastno: praženi polnjeni žepki.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 3 žlice orehovih jedrc
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 radič
  • 100 g motovilca
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 6 rezin slanine (trakovi)
  • 4 žlice svetlega balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • pol žličke sladkorja
  • 60 g masla
  • 600 g svežih polnjenih testenin
Priprava:

1. Orehe grobo sesekljajte. Čebuli olupite in ju narežite na tanke krhlje. Očistite solato, jo po potrebi natrgajte na manjše koščke in jo odcedite.

2. V teflonski ponvi segrejte 1 žlico olja. Na njem razpustite slanino in jo nato vzemite iz ponve. Dodajte kis in 3 žlice vode. Nato v ponev stresite čebulo in orehe ter vse skupaj malce pokuhajte. Začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Polivka naj se ohladi, nato pa ji vtepite še preostalo olje.

3. V teflonski ponvi segrejte maslo in na njem med obračanjem približno 5 minut pecite kuhanje polnjene testenine. Zrežite jih na koščke. Sestavine za solato zmešajte z orehovo polivko in jo postrezite s testeninami.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 690 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 44 g.

7. Solata s cikorijo in pomarančami

Fina in aromatična – z žlahtnim telečjim filejem.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 pomaranče 
  • 400 g telečjega fileja
  • sol, poper
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 200 g rukole
  • 4 cikorije
  • 1 žlico tekočega medu
  • 6 žlic balzamičnega kisa
Priprava:

1. Pečico segrejte na 140 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pomaranče temeljito olupite, tako da boste odstranili tudi belo kožo. Med ločevalno kožico izrežite fileje in prestrezite sok.

2. Meso osušite in ga začinite s soljo in poprom. Najprej ga z vseh strani popecite na 1 žlici vročega olja v nepregorni ponvi. Nato jo postavite v pečico in meso pecite še približno 10 minut. Po peki naj meso malo počiva.

3. V tem času očistite rukolo, jo oplaknite in jo osušite v solatni centrifugi. Cikorijo oplaknite, jo očistite in nekaj lističev prihranite za okrasitev. Preostalo po dolgem prepolovite in iz vsakega klinasto izrežite kocen in jih zrežite na trakove.

4. Zmešajte med, kis, 1 do 2 žlici prestreženega pomarančnega soka, sol in poper. Dodajte še preostalih 5 žlic oljčnega olja. Rahlo zmešajte rukolo, cikorijo in pomarančne fileje. Skupaj z listi cikorije solato porazdelite po krožnikih in jo nakapajte s polivko. Telečji file zrežite na tanke rezine in jih postrezite na solati.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?