Kako narediti domači pesto (ki bo še boljši od kupljenega)

13. 4. 2019
Deli
Kako narediti domači pesto (ki bo še boljši od kupljenega) (foto: profimedia)
profimedia

Enkrat za vselej nehajte kupovati pesto, ki vsebuje veliko nezdravih dodatkov, ali pa je njegova cena zasoljena. Pripravite si ga sami.

Najboljša stvar pri domačem pestu je, da recept (tako sestavine kot količino) lahko poljubno spreminjate glede na svoj okus in se ga zato nikoli ne naveličate.

Potrebujete naslednje sestavine:
  • ½ skodelice listov bazilike (sveže ali suhe)

  • ¼ skodelice pinjol

  • 2 stroka česna

  • ½  skodelice parmezana

  • olivno olje

Najprej v pečici popecite pinjole, da postanejo svetlo rjavi. Ogrejte pečico na 170 stopinj in pinjole postavite vanjo za približno 10 minut.

Naribajte sir (lahko vzamete tudi sir po svoji izbiri). Olupite česen in ga strite na manjše kose, oziroma upoštevajte svoj okus in izbirajte med sesekljanim in grobo narezanim česnom.

Nazadnje se lotite še bazilike. Če imate svežo, jo očistite (odrežite stebla), če ste izbrali suho pa zdrobite liste na majhne koščke.

Ko so vse sestavine pripravljene, jih stresite v blender in mešajte, dokler ne nastane gladka masa. Nato dodajte kanček olivnega olja in ponovno premešajte. Poskusite mešanico in po okusu dodajte olje. Pozorni bodite tudi na to, kakšno teksturo pesta hočete in jo uravnavajte z oljem.

Pesto je pripravljen! Hranite ga v zaprtem kozarcu na hladnem. Dodajte ga kot prilogo, namaz ali omako. Dober tek.

Preverite tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord