Lahke poletne dietne jedi

8. 8. 2014
Deli
Lahke poletne dietne jedi (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ali veste, katerim najpogostejšim napakam bi se morali izogibati pri dieti? In katera živila spadajo med najpogostejše dietne zmote?

  • Denimo suhe banane oziroma ocvrti bananin čips, ki vsebuje veliko sladkorja in maščob. Lahko ima več kot 20 g/100 g!
  • Ali pa mlečna kava in kapučino. Taki napitki imajo toliko energetske vrednosti kot obloženi kruhek.
  • Med vročino pogosto posežemo tudi po energijskih napitkih, kar ni priporočljivo, saj imajo ti izdelki predvsem veliko sladil (približno 20–50 g).
  • Svarimo tudi pred pokovko, ki ni ne zdrava ne nizkokalorična. V kinu zato raje grizljajte jabolka ali kumaro.
  • Prav tako je krompir, sploh sladki, manj kaloričen od riža ali cmokov, še bolj nizkokalorična pa je sveža kuhana ali pečena zelenjava. Čudovita priloga je denimo pečena buča.

Štirje okusni recepti

1. Mesna juha z vlivanci

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žličko olja
  • 1 srednje veliko korenje
  • 1 peteršilj
  • 1 kos gomoljne zelene
  • 1200 ml mesne juhe
  • sol in mlet poper
  • 200 g kuhanega govejega ali kokošjega mesa

Za vlivance:

  • 70 g moke
  • 1 manjše jajce
  • pol žlice vode
  • sol

Za posipanje:

  • 3 žlice sesekljanih zelišč (zelenje čebule, peteršilj, drobnjak)

Priprava:

1. Dobro operite korenje, peteršilj in zeleno, vse skupaj olupite in grobo nastrgajte. Zelenjavo popecite na manjši količini olja in ji nato prilijte juho. Začinite jo s soljo in poprom in jo kuhajte približno 15 minut, da se zelenjava zmehča.

2. V vmesnem času meso zrežite na koščke. Zmešajte moko, jajce, vodo in 1 ščepec soli, testo grobo nastrgajte in ga stresite v juho. Vlivance kuhajte približno 4–5 minut. Na koncu v juho stresite še meso in juho porazdelite po krožnikih. Potresite z zelišči in jo takoj postrezite.

Namig: testo lahko začinite tudi z muškatnim oreškom. Juha bo tako lepo dišeča.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno 210 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

2. Kroglice iz puranjega mesa z zelenjavo, skuhano v sopari

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g mletega puranjega mesa
  • 1 beljak
  • 1 žlico vode
  • 1 strok česna
  • 2 žlički posušenih zelišč
  • 1 drobno sesekljano čebulo
  • olje v pršilu

Za zelenjavo:

  • 2 žlički limoninega soka
  • 1 šopek korenja
  • 1 por
  • 1 šopek zelišč

Priprava:

1. Meso zmešajte z beljakom, iztisnjenim česnom, zelišči in čebulo. Z vlažnimi rokami oblikujte kroglice in jih razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Nato jih popršite z oljem in jih približno 30 minut pecite pri 180 stopinjah.

2. V vmesnem času v posodo z vodo kanite malce limoninega soka. Vanjo denite 1 šopek opranih zelišč in v lonec postavite vložek za soparjenje, obložen s papirjem za peko. Vanj zložite oprano in ostrgano korenje in por, zrezan na rezine. Lonec pokrijte in zelenjavo soparite 7–8 minut. Jed postrezite kot lahko kosilo ali večerjo. Lahko ji dodate še skuhano lečo.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo približno 260 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

3. Riževa solata z zelenjavo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 skodelici mešanega riža (dolgozrnat riž z divjim rižem)
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • 250 g majhnih šampinjonov
  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • strt poper
  • 2 žlici orehovega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žličko dijonske gorčice
  • 2 pesti rukole

Priprava:

1. Riž popecite na 1 žlici olja, ga prelijte s tremi skodelicami in pol vode, ga začinite s soljo in poprom ter ga v pokriti posodi kuhajte približno 17–20 minut.

2. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem najprej popecite rezine čebule, nato pa še očiščene in prepolovljene šampinjone. Ko povre tekočina gob, primešajte še prepolovljene paradižnike. Vse skupaj malce podušite in mešanico po potrebi začinite s soljo in poprom.

3. Zmešajte preostalo olje in orehovo olje. Primešajte še kis in gorčico. S polivko nakapajte riž, ga premešajte in na koncu primešajte še zelenjavo.

4. Solato razdelite na porcije, jih okrasite z rukolo in jih postrezite.

Namig: solato lahko potresete s praženimi in grobo sesekljanimi orehi ali lešniki.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno 450 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 61 g.

4. Pečene slive z ajdovo kašo

Za 6 oseb potrebujete:

  • 250 g nemastnega mleka
  • 250 ml vode
  • 1 ščepec soli
  • 250 g prebrane in oprane ajde
  • 200 g navadnega jogurta
  • tekočo stevio
  • 6 svežih sliv
  • 1 žlico masla
  • mlet cimet

Priprava:

1. Mleku dodajte vodo in ga zavrite. Dodajte ajdo in sol in jo med občasnim mešanjem kuhajte 15–20 minut.

2. Jogurtu primešajte nekaj kapljic stevie in ga postavite vstran. Slive dobro operite, jih prepolovite in odstranite koščice ter sadeže zrežite na debelejše rezine.

3. V ponvi razpustite maslo, nanj stresite sadeže in jih lahno popecite z obeh strani. Kuhani ajdi primešajte sok od peke sliv. Kašo porazdelite po krožnikih, jo prelijte z jogurtom in okrasite s toplimi slivami. Poprašite s cimetom in postrezite.

Namig: ajdo morate kuhati približno 20 minut. Tako bo laže prebavljiva in bo notranje organe, kot sta vranica in trebušna slinavka, obremenila manj kot surova hrana.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo približno 227 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 37 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"