Štiri solate, ki si jih lahko pripravite kot samostojni obrok.
Tajska solata z rostbifom (za 2 osebi)
Potrebujete
- 250 g mešane zelene solate
- 250 g rostbifa
- 1 majhno rdečo čebulo, drobno sesekljano
- 1/2 manjše rdeče paprike, narezane na tanke rezine
- 1 majhno kumaro, narezano na rezine
- 250 g češnjevega paradižnika
- 1/4 šopka sesekljanega koriandra
- 2 žlici sesekljanih metinih lističev
- 1 strok česna, drobno sesekljan
- 1 (ali 2) majhen rdeč čili (ali feferon), ki ste mu odstranili semenje in ga sesekljali
Preliv
- 3 žlice limetinega soka
- 3 žlice sojine (lahke) omake
- 1 žličko naribane limonine lupinice
NA OSEBO: 296 kalorij, 8 g maščob, 24 % kalorij iz maščob, 31 g beljakovin, 26 g ogljikovih hidratov, 6 g vlaknin.
Priprava
1. Zeleno solato operite in osušite.
2. Meso pecite od 5 do 6 minut na vsaki strani. Vmes ga enkrat obrnite. Meso naj bo srednje zapečeno. Po peki ga malce ohladite in narežite na čim tanjše rezine. Medtem v skledici temeljito zmešajte sestavine za preliv.
3. V večji skledi rahlo zmešajte meso, čebulo, rdečo papriko, kumare, paradižnik, koriander, meto, česen, čili in preliv. Zeleno solato porazdelite po krožnikih in obložite z mesno-zelenjavno mešanico.
Kitajska solata z rezanci (za 4 osebe)
Potrebujete
- 250 g kitajskih jajčnih rezancev
- 1 manjši brokoli, sesekljan
- 125 g graha
- 1/2 žlice oljčnega olja
- 1 manjšo glavo kitajskega zelja, narezanega
- 1/2 rdeče paprike, drobno narezane
- 1/2 zelene paprike, drobno narezane
- 1/2 skodelice (125 ml) črnih ali šitake gob, namočenih in narezanih
- 1/2 skodelice sojinih kalčkov
Preliv
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici sojine omake
- 1 žličko belega kisa
- 1 žličko naribanega svežega ingverja
- 1 ščepec črnega popra
Na osebo: 396 kalorij, 12 g maščob, 27 % kalorij iz maščob, 17 g beljakovin, 76 g ogljikovih hidratov, 8 g vlaknin.
Priprava
1. V vreli vodi do mehkega skuhajte rezance (približno 5 minut). Nato jih odcedite in prelijte z mrzlo vodo.
2. V pari ali mikrovalovni pečici skuhajte grah in brokoli, da bosta še čvrsta za ugriz. Nato ju odcedite in takoj oplaknite s hladno vodo (da bodo ostali hrustljavi in lepo zeleni).
3. V ponvi ali voku segrejte olje in na njem med stalnim mešanjem pražite kitajsko zelje in gobe toliko časa, da zelje oveni.
4. V večji skledi zmešajte rezance in zelenjavo ter temeljito premešajte. Sestavine za preliv zmešajte in prelijte prek rezancev.
Solata za malico iz testenin s piščancem (za 1 osebo)
Potrebujete
- 1/2 fileja piščančjih prsi (pribl. 125 g)
- 4 beluše, olupljene
- 1 skodelico (250 ml) kuhanih spiralnih testenin
- 1/2 korenčka, narezanega na paličice
- 1 skodelico (250 ml) šampinjonov, narezanih
- 1 skodelico (250 ml) mladih špinačnih listov, sesekljanih
Preliv
- 1 žlico oljčnega olja
- 2 žlici limoninega soka
- ščepec črnega popra
Na osebo: 489 kalorij, 17 g maščob, 30 % kalorij iz maščob, 47 g beljakovin, 43 g ogljikovih hidratov, 5 g vlaknin.
Priprava prejšnji večer
1. Pecite meso na vsaki strani približno 8 minut. Med peko ga samo enkrat obrnite. Malce ga ohladite, narežite in postavite v hladilnik.
2. Na pari ali v mikrovalovni pečici skuhajte beluše tako, da so še čvrsti na ugriz. Odcedite jih, takoj oplaknite s hladno vodo, vsakega narežite na 4 ali 5 koščkov in postavite v hladilnik.
3. Vse sestavine za preliv pretresite in postavite v hladilnik.
Priprava zjutraj
1. Testenine in zelenjavo, prelijte s prelivom in temeljito zmešajte.
2. Solato naložite v plastično skledo, ki jo lahko dobro zaprete in vzemite s seboj za malico. Takoj ko prispete v službo, jed postavite v hladilnik.
Solata s škampi in z mangom (za 2 osebi)
Potrebujete
- 250 g mešane zelene solate (vzemite tisto v vrečkah, že narezano in očiščeno)
- 16 kuhanih repkov velikih škampov
- 1 mango, olupljen in narezan na majhne kocke
- 1/2 manjše rdeče čebule, sesekljane
- 1 steblo zelene, narezane na tanke rezine
- 1 žlico mete, sesekljane
Preliv
- 1 žlico oljčnega olja
- 2 žlici limetinega soka
- 1/2 žličke svežega mletega ingverja
- 1 ščepec črnega popra
Na osebo: 284 kalorij, 8 g maščob, 25 % kalorij iz maščob, 27 g beljakovin, 28 g ogljikovih hidratov, 5 g vlaknin.
Priprava
1. Sestavine za preliv dajte v kozarec in pretresite.
2. Škampe položite v skledo, prelijte s prelivom in postavite v hladilnik.
3. V skledi zmešajte mango, čebulo, zeleno in meto. Dodajte škampe s prelivom in premešajte.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?