Postrv po taborniško

27. 7. 2009
Deli
Postrv po taborniško

Kuhanje na prostem postaja umetnost, ki je že zdavnaj presegla obdobje hot dogov in pleskavic.

Danes skoraj ne najdemo več jedi, ki je ne bi mogli pripraviti tudi zunaj. Med najbolj priljub­­ljenimi so na različne načine pripravljene ribe, ki se veliko bolje kot s plinom ali elektriko v domači kuhinji razumejo z ognjem. Tipičen vonj in aromo po dimu lahko ustvarite le s pomočjo naravnega ognja.

Za peko postrvi, težke od 1 do 1, 5 kg, potrebujete še eno jedilno žlico olja, liste ene vejice timijana, na tanke

ko­­­­lobarje narezano čebulo, na pol prerezano limono, na tanke rezine narezan paradižnik, sol in poper ter 75 cm vrvice.

1 Z vlažno krpo obrišite kamen. Previdno ga položite na posteljo iz tlečega oglja ali lesa, ki ga razporedite tudi okoli kamnite plošče. Kamen segrevajte približno 45 minut (pripravljen je takrat, ko nekaj kapljic vode na njem v trenutku izpari).

2 Očiščeno ribo začinite s soljo in poprom. Dobro jo natrite po koži in trebušni votlini. Notranjost nadevajte z narezano čebulo, paradižnikom in svežimi lističi timijana. Dodajte še sok polovice limone. Preostalo polovico limone narežite na tanjše krhlje, ki jih vstavite v trebušno odprtino k preostali zelenjavi.

3 Ribo prevežite z vrvico, kot je prikazano na fotografiji. Na koncu jo še dobro natrite z oljem, ki prepreči sprijemanje in omogoči, da se koža hrustljavo zapeče. Nato jo z veliko lopatico ali posebno prijemalko za žerjavico položite na ogreto kamnito površino.

4 Pecite približno 10 minut na vsaki strani (po potrebi tudi več). Meso se mora pod pri­­­­­­­­­­­­­­­­­t­­iskom vilic lepo razkosati in ločiti od kosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"