Tale priloga v zimskih mesecih ne sme manjkati na krožnikih, zato z vami delimo odličen recept in nasvete!
Dušeno rdeče zelje (okusna priloga za 3-4 osebe)
Priprava sestavin: 7 minut
Čas kuhanja: 30-40 minut
Sestavine
- na tanke rezine narezana polovica večje glave rdečega zelja
- 2 veliki žlici masla
- 2 veliki žlici rjavega sladkorja
- 1/4 skodelice vinskega ali balzamičnega kisa
- sol, sveže mleti črni poper
- po želji: nekaj manjših rezin/drobnih koščkov jabolka; čajna žlička ali dve žlički brusnične marmelade
Priprava
1. Najprej v velikem loncu na srednje močnem ognju stopite maslo. V lonec stresite tanke rezine rdečega zelja, ki ga mešajte približno 5 minut: tako bo vsebina z maslom povsem prepojena, zelje pa se bo počasi mehčalo.
2. Dodajte rjavi sladkor, zlijte v lonec vinski oziroma balzamični kis, po želji dodajte nekaj koščkov jabolka oziroma eno do dve žlički brusnične marmelade. Vse skupaj zalijte z nekaj skodelicami vode, pokrijte in pričnite z dušenjem zelja, pri čemer temperaturo zmanjšajte na zmerni oziroma šibki ogenj. Pokrito zelje kuhajte približno 30 minut, po potrebi kakšno minuto dlje, vse dokler se povsem ne zmehča. Po občutku ga začinite s soljo in poprom.
Dragocen vir vitaminov in mineralov
Rdeče zelje, ki se na naših jedilniki večinoma znajde jeseni in pozimi, je izjemno dragocen vir vitaminov in mineralnih snovi. Že z 200 g rdečega zelja boste pokrili dnevne potrebe po vitaminu C!
Vsebuje pa še veliko:
- magnezija
- kalija in
- vitamina K
Tudi visoka vsebnost balastnih snovi govori v njegovo korist – ne le da nas za kar nekaj časa nasiti, spodbudi tudi prebavo.
Če imate občutljiv želodec pa rdeče zelje začinite s kumino ali ingverjem in bo tako lažje prebavljivo.
Je svetla obloga na listih znak slabe kakovosti?
Glava zelja lahko tehta med 500 g in 2 kg. Svetla obloga na zunanjih listih pa ni znak pomanjkljive kakovosti, temveč je tipična za rdeče zelje. Listi morajo sicer biti lepo hrustljavi in trdni, glava zelja pa trda na otip.
Shranjevanje:
Sveže rdeče zelje lahko do tri tedne brez težav hranite v predalu za zelenjavo v hladilniku. Tudi že odrezane glave ostanejo sveže teden dni, le pokriti jih morate s folijo za živila. Zelja ne hranite skupaj z jabolki ali paradižniki.
- Preverite še: Recept za preganjanje stresa in dober spanec: brokolijeva juha s skrivno sestavino ali pa Kako hitra hrana deluje na telo in imunski sistem?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?