RECEPT: Pečeni žafranovi datlji

RECEPT: Pečeni žafranovi datlji (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2016

Okusni puščavski plodovi v enostavnem receptu za vse dni v letu!

Datlji vas bodo napolnili z energijo: 100 gramov datljev vsebuje približno 280 kcal, do 75 gramov ogljikovih hidratov (večinoma prebavljivih sladkorjev, ki pa jih telo presnavlja počasi), maščob imajo razmeroma malo, manj kot pol grama, vsebujejo pa tudi pektine in vlaknine.

Kar je najpomembneje: datlji vsebujejo številne vitamine in minerale: B1, B3 in B5, ki so dobrodošli pri miselno aktivnem življenju. Približno četrt ure po zaužitju datljev so možgani preskrbljeni s hrano, zato je uživanje teh sadežev priporočljivo med učenjem za izpite in drugimi dejavnostmi, ki zahtevajo daljšo osredotočenost.

Poskusite pečene žafranove datlje

Sestavine:
  • 1/2 čajne žličke mandljevega ekstrakta
  • ščepec žafrana
  • 1 žlico in pol stopljenega ghee masla ali ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 ščepec (dimljene) morske sol
  • 12 datljev

Čas priprave: 5 minut
Čas kuhe: 5 minut

Priprava:

Pečico segrejte na 175°C in rešetko postavite v zgornjo tretjino pečice.

V majhno skledo dajte ščepec žafrana in potem vanjo nakapljajte mandljev ekstrakt. Če tega ekstrakta nimate, uporabite ekstrakt oranževca, vrtnice ali vanilije. Mešajte, dokler žafran ne spusti svoje barve. Pustite stati kakšno minuto. Nato mešanici dodajte maslo oziroma olje.

Datlje stresite v pekač, čeznje polijte žafranovo mešanico in premešajte. Nato jih v eni ravnimi razporedite po pekaču, malo posolite in pekač postavite v pečico.

Datlji naj se pečejo 5 minut, potem pa nastavite pečico na žar.  V pečici naj bodo le toliko časa, da malo potemnijo, torej ne predolgo.

Postrezite jih še tople. Če jih boste po kratki kuhi in peki prestavili v posebno skledo, pa jih še enkrat povaljajte v slastni žafranovi omaki!

Povzeto po: 101 Cookbooks