Recept: Porova gnezda

1. 11. 2014
Deli
Recept: Porova gnezda (foto: Arhiv | Lisa)
Arhiv | Lisa

Por je izjemno zdrav: utrjuje žile, preprečuje hemeroide, izboljšuje prekrvavitev in presnovo ter krepi imunski sistem. Uporabljajmo ga pogosteje, za pripravo solat in drugih jedi.

Hranilna vrednost pora je precej podobna čebulni, vendar pa por vsebuje več vitamina A in C, saj, za razliko od čebule, pri poru lahko uživamo tudi del zelenih listov. Por je tudi bogat vir železa in magnezija. Zelo priporočljiv je pri vnetju ledvic.

Iz pora lahko pripravite tudi okusne jedi. Danes poskušamo porova gnezda, polnjena s sočnim piščančjim ragujem.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 stebla pora
  • 20 g masla
  • 250 g fileja piščančjih prsi
  • 100 g šampinjonov 
  • 125 ml juhe
  • 100 g naribane gavde 
  • 1 rumenjak
  • 1 žličko jedilnega škroba
  • 125 g kisle smetane
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • 150 g češnjevih paradižnikov
Priprava:

1. Por očistite in odrežite dve tretjini zelenja. Eno steblo zrežite na obročke, tri pa po dolgem prepolovite. Vse skupaj približno 12 minut dušite na maslu.

2. Meso oplaknite, ga obrišite in zrežite na kocke. Očistite gobe in jih zrežite na majhne koščke. Oboje približno 5 minut kuhajte v juhi. Dodajte še sir, rumenjak, škrob, kislo smetano in peteršilj. Pri nizki temperaturi kuhajte še približno 5 minut, nato pa vse skupaj začinite. Paradižnike oplaknite, jih osušite, prepolovite in segrejte s preostalimi sestavinami.

3. Po 2 porova lista zložite drugega vrh drugega, da se bosta lahno prekrivala, in jih zvijte tako, da dobite 12 obročev. Te porazdelite po krožnikih. Napolnite jih z ragujem in okoli njih porazdelite še preostal por.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?