Jutro po veselem praznovanju ni pogosto nič kaj zabavno, zlasti če vam brni v glavi kot v litijski tkalnici. Toda s temi štirimi pijačami boste ukrotili še tako hudega tigra.
Mlečni šejk
“Rumeni angel”
Mleko:
Za slabo počutje dan potem je pogosto krivo pomanjkanje ene samcate prenašalne snovi – serotonina. Hormon dobrega razpoloženja skrbi za to, da vaše sive celice zadovoljno predejo. Za nastanek serotonina potrebuje telo aminokisline in mleko je eden od idealnih virov.
Banane:
Lahko prebavljivi ogljikovi hidrati možganom dovajajo energijo in pospešujejo tvorbo serotonina. Sadež v rumeni koži vsebuje tudi kalij, ki ste ga zaradi diuretičnega učinka alkohola prejšnji večer odplaknili v pisoar (ali pod drevo). Pomanjkanje kalija pa povzroča glavobol.
Kikirikijevo maslo:
Visokovredne maščobne kisline skrbijo, da energije tudi po nekaj urah ne zmanjka, in dvigujejo raven serotonina v krvi.
Med:
V njem je veliko fruktoze, ki pospešuje razgradnjo alkohola. Koliko je moramo pojesti za tak učinek, še ni jasno, saj so jo v raziskavah do sedaj le vbrizgavali.
Za eno osebo:
1 zrela banana
1 žlička medu
1 žlička kikirikijevega masla
150 ml mleka 1, 6 %
ledene kocke
Priprava:
Banano olupite in narežite na majhne koščke. V mešalniku zmešajte vse sestavine v gosto tekoč šejk.
Nič hudega, če mešalnika še nimate v zbirki gospodinjskih aparatov. Ledene kocke stresite v plastično vrečko in jih zdrobite s kladivom za meso, nato pa sestavine obdelajte s paličnim mešalnikom ali z batom za pire.
Longdrink
“Izganjalec hudiča”
Vodka:
Alkohol je lahko tudi pravi izganjalec. Razgradni produkti neprijetnih alkoholov, kot je na primer metanol, so še zlasti strupeni in nas dan po veseljačenju hudo udarijo po glavi. Etanol proces razgradnje sicer zavleče, vendar pa zato tudi omili neprijetni učinek. Da ne bi izzvali novih glavobolov, si pripravite pijačo le z najboljšo vodko (ki ima veliko etanola in malo drugih alkoholov). Še boljše je seveda, če metanol sploh ne pride v vaše telo (vsebujejo ga predvsem temne alkoholne pijače).
Paradižnik in limona:
Z vitamini premagata proste radikale in zmanjšata verjetnost za poškodbe celic.
Artičoka:
Varuje jetra pred škodljivimi strupi, kot je alkohol. Za to je zaslužna predvsem njena grenka snov cinarin, ki uravnava izmenjavo snovi v jetrih in izločanje žolča.
Za eno osebo:
50 ml vodke
2 srednje velika paradižnika
25 ml limoninega soka
2 brizga tabaska
2 brizga worcesterske omake
1/2 žličke hrena
1 žlička zdrobljenega koriandra
mlet beli poper
ledene kocke
1 kapsula izvlečka artičoke
Priprava:
Paradižnike zmešajte v kašo in jo v mešalniku za koktajle dobro pretresite z drugimi sestavinami. Artičokino kapsulo poplaknite s pripravljenim napitkom.
Čarobni napoj
“DR. Rumenjaka”
Jajčni rumenjak:
Alkohol sam po sebi ni toliko strupen, kot je njegov razgradni produkt acetaldehid. Za nevtralizacijo njegovih škodljivih učinkov je potrebna aminokislina cistein, te pa je obilno prav v rumenjaku.
Oljčno olje:
V naravnem zdravilstvu ga priporočajo za čiščenje jeter in preprečevanje tvorbe žolčnih kamnov. Raziskave so tudi pokazale, da zmanjšuje tvorbo želodčnih kislin. Prav to delovanje pa je dan kasneje še kako dobrodošlo.
Paradižnikova mezga:
Je redek primerek med živili, ki se z industrijsko predelavo izboljša. Med postopkom se namreč likopen, napadalec prostih radikalov iz skupine karotenov, močno skoncentrira in tako še učinkoviteje ščiti celice pred poškodbami zaradi alkohola.
Za eno osebo:
1 rumenjak čim bolj svežega jajca (po možnosti iz ekološke pridelave)
1 žlička ekstra deviškega oljčnega olja
1 žlička paradižnikove mezge
1 žlička worcesterske omake
2 brizga svetlega balzamičnega kisa
sol in poper
Priprava:
Rumenjak previdno preložite v širok kozarec. Dodajte preostale sestavine in premešajte. Lahko pa rumenjak pogoltnete kar v celem.
Koktajl
“Veseli planšar”
Goveja juha:
Vašemu telesu zagotavlja elektrolite, ki so se zaradi diuretičnega učinka alkohola izgubili, in pomirja razdražen želodec.
Vodka:
Njena naloga je, da odpre protiogenj.
Kajenski poper:
Kapsaicin se imenuje snov, ki ne daje le pekočega okusa, ampak deluje tudi kot sredstvo proti bolečinam. Vredno poskusiti, kadar je vaša glava alkoholno ‘ranjena’.
Angostura: Grenki liker, narejen iz lubja angosturinega drevesa, grenkih pomaranč, nageljnovih žbic, kardamoma, korenine svišča in kitajske skorje, je čudežno zdravilo za želodčne težave. Tako pa je tudi z našimi koktajli – niso nobena pijačka, temveč zdravilo. No, kljub vsemu, na vaše zdravje!
Za eno osebo:
50 ml vodke
100 ml ohlajene goveje juhe
1 žlička limoninega soka
2 brizga tabaska
2 brizga angosture
kajenski poper
zdrobljen led
Priprava:
Vse sestavine, vključno z nekaj zdrobljenega ledu, dobro pretresite v mešalniku za koktajle. S preostankom ledu napolnite kozarec in čezenj precedite koktajl (pomagajte si
s cedilom).
Mojca Jamnik
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?