Se (še vedno) ne morete znebiti kašlja? Pripravite si domač sirup proti trdovratnemu kašlju

Se (še vedno) ne morete znebiti kašlja? Pripravite si domač sirup proti trdovratnemu kašlju (foto: profimedia) profimedia
5. 1. 2023

Kašelj je eden od pogostejših simptomov, ki se ga pozimi težko znebimo. Če vas daje že kar nekaj časa, poskusite še s sirupom. 

Opozorilo: domači pripravki niso nadomestilo za obisk zdravnika ali za zdravila. Če sumite na resnejše zdravstveno stanje, se odpravite k zdravniku in si diagnoze ne postavljajte sami. 

Ne čutite več grla zaradi kašlja in niti ne veste več, kdaj se je začel? Če ste preizkusili že vse mogoče, pripravite domači sirup, s katerim se boste morda končno rešili težave. 

Sirup iz lovorjevih listov

Lovor ste verjetno uporabili pri kakšnem receptu, ko ste hoteli poudariti aromo. Ali pa ste slišali za lovorjevo eterično olje, ki se ga uporablja za inhalacijo in razkuževanje prostorov. Sirup pa je naravno zdravilo za pomiritev razdraženega grla, deluje protivnetno in antiseptično, sprošča dihalne poti in krepi imunski sistem. 

Za pripravo boste potrebovali le 4 sestavine:

  • 6 posušenih lovorjevih listov
  • 1 limono
  • 3 velike žlice medu
  • 3 dl vode

Zavrite vodo v večjem loncu. Dodajte lovorjeve liste in jih kuhajte 5 minut  v pokritem loncu. Po petih minutah odstranite liste in pustite, da se tekočina ohladi. Potem dodajte med in limonin sok. Naj se vse skupaj do konca ohladi. 

Sirup prelijte v kozarec in ga uživajte 3-krat dnevno, če je kašelj močen (majhna žlička). 

Nekaj nasvetov, kako zaspati, če vas daje prehlad

Verjetno se že nekaj dni niste dobro naspali, če ponoči kašljate ali imate zamašen nos. Kaj lahko storite? Imamo trik: 

Tik pred spanjem pripravite vrelo vodo, v katero lahko kanete nekaj kapljic eteričnega olja lovorja. Obraz izpostavite pari in globoko dihajte. (Obraz postavite dovolj visoko, da se ne boste opekli.) Med spanjem podložite ali dvignite blazino, da se bo sluz, ki se nabere v sinusih, lažje izločala. Če ležite tik nad jogijem, se sluz hitro nabere, ker ne more odtekati, kot bi lahko, če bi ji pomagali z gravitacijo (dvigom blazine). To povzroči kašelj in moteno dihanje, zaradi česar se prebudite. 

Več trikov za miren spanec pa preverite TUKAJ