Spomladanski recept: Čemaževe mini čajne tortice

Spomladanski recept: Čemaževe mini čajne tortice (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2021

Če se spomladi sprehodite po gozdu, boste slej ko prej zavohali nekaj znanega ... Divji česen, seveda! Iz njega lahko pripravite tudi tortice oziroma kolačke. 

Pri nabiranju čemaža bodite pozorni in se prepričajte, da rastlino zares poznate. Preverite vsak utrgan list, preden ga shranite v vrečko. Hitro se lahko namreč zgodi, da ga zamenjate z jesenskim podleskom, ki pa je strupen. Če niste tako prepričani v svoje poznavanje rastlin, ga raje kupite na tržnici. 

  • Kaj vse še lahko pripravite iz čemaža, preverite tukaj: Vse o čemažu

Pripravili bomo mini tortice oziroma kolačke, ki jih lahko postrežete pri kavi ali čaju in se s tem izognete poseganju po nezdravih prigrizkih. Dober trik za možgane. 

Pripravite naslednje sestavine:

  • 220g bele moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke morske soli
  • 50 g masla
  • razžvrkljano jajce
  • mleko
  • 120g naribanega sira
  • velika pest čemaža, drobno sesekljanega
  • ščep kajenskega popra

Pečico segrejte na 200 ° C.

Moko, pecilni prašek in sol zmešajte v večji skledi. V moko vtrite maslo, da dobite kroglice. Vmešajte nariban sir in sesekljan čemaž, na koncu dodajte poper ter dobro premešajte.

Razžvrkljanemu jajcu dodajte mleko, tako da bo skupna količina tekočine 150 ml.

Na sredini moke naredite jamico, v katero vlijte mešanico jajca in mleka. Zmešajte tako, da dobite testo, k ga položite na pomokano površino in dobro pregnetete. 

Testo razvaljajte do debeline 2 in pol cm ter s kozarcem izrežite 6 do 7 krogov.

Kroge položite na pekač obložen s peki papirjem in jih na vrhu premažite z malo mleka. Pecite jih 15-20 minut, dokler ne narastejo in dobijo zlato rjave barve.

Postrezite ohlajene skupaj s čajem ali kavo. 

Recept: itislovelyfood