Testenine z zeleno omako in puranjo šunko

17. 6. 2009

Med najljubše jedi sodijo zagotovo tudi testenine. Pripravite jih lahko na 1001 način. V voku ali na klasičen italijanski način. Pomembno je, da so kuhane vedno »al dente«, lahko so integrirane ali svetla klasika iz trde pšenične moke durum. Svetujemo vam, da v kuhinji improvizirate prav z omakami. Namesto klasične in dolgočasne bolonjske omake pripravite »zeleno omako« z grahom, šunko in nekaj žlicami kisle smetane.

Sestavine za 4 osebe: 1 manjša čebula in strok česna, 2 žlici repičnega olja, 300 g graha (svežega ali zamrznjenega), 100 g, manj mastne kisle smetane, 100 g puranje šunke v ovitku, orehovo olje, balzamični kis ali limonin sok, sol.

Priprava:

Na olju prepražimo drobno sekljano čebulo in česen, dodamo grah in zalijemo z nekaj vode. Grah dušimo do mehkega, odstavimo z ognja, dodamo kislo smetano, sol, drobnjak, baziliko, nekaj kapljic limoninega soka.

V gladko omako primešamo še na drobne kocke ali rezine narezano šunko. Omako polijemo po kuhanih testeninah. Potresemo z drobljeno baziliko.

Energija (1 porcija) 277 kcal / 1157 kJ

Beljakovine 15, 0 g

Ogljikovi hidrati 30, 0 g

Maščobe 11, 0 g

www. perutnina.com