Nimate več idej za zajtrk? Ta hranilen in topel zajtrk vas bo nasitil in spravil iz postelje.
Koristi:
- Cimet: zmanjšuje raven slabega holesterola, ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja, pomaga pri vnetjih, glivicah, revmi, artritisu, depresiji in tudi pri spolnih težavah.
- Kardamom: pospešuje metabolizem kakor tudi sposobnost izgorevanja maščob, ščiti pred infekcijami dlesni in zob, vnetjem grla in zdravi prebavne motnje.
- Klinčki: najmočnejši antioksidant, izboljšajo prebavo, zmanjšujejo vnetje ...
- Kokos: vir beljakovin in vlaknin.
- Kvinoja: je lahko prebavljiva in vsebuje 9 esencialnih aminokislin, ki jih človeško telo vsakodnevno potrebuje, je bogat vir vlaknin in pospešujejo ter urejajo prebavo, nenasičene maščobne kisline pa ščitijo srce in ožilje. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za osebe s celiakijo ter alergijo na gluten in pšenico. Slovi tudi po visoki vsebnosti mineralov – železa, magnezija in fosforja ter vitaminov – vitamina B.
Sestavine in priprava (za 1 osebo):
- ⅓ skodelica kvinoje
- 1 skodelica rastlinskega mleka (riževo, mandljevo, lešnikovo ...), lahko skuhate tudi v vodi
- 1 jabolko
- 3 klinčki
- 3 stroki karadmoma (ali pol žličke kardamoma v prahu)
- polovica žličke cimeta
- 2 velike žlice kokosove moke ali kokosovega čipsa
- 1 žlica javorjevega sirupa ali nekaj narezanih dateljev
Po želji dodamo še: banano, borovnice, mandlje, zmleta lanena semena, marelice, granatno jabolko...
Zavremo rastlinsko mleko ali vodo, dodamo kvinojo in začimbe, naribano jabolko in kuhamo približno 15 minut.
Na koncu dodamo kokos, banano in oreščke po želji.
Vir: davidwolfe.com
Preverite še: Preproste jutranje navade, ki bodo spremenile vaš dan in
Poznate vse zdravilne učinke kvinoje?