Zeliščni njoki s paradižnikovo omako

8. 8. 2010
Zeliščni njoki s paradižnikovo omako

Sestavine za 4 osebe: 800 g krompirja, 1 žlica sesekljane bazilike, 120 g moke, 2 rumenjaka, sol, 2 žlici naribanega parmezana

Za paradižnikovo omako: 750 g popolnoma zrelih paradižnikov, 1 rdeča čebula, 1 šopek peteršilja, 2 žlički rastlinskega olja, 1 žlica paradižnikove mezge, 250 ml zelenjavne juhe (iz kocke), 1 žlica belega balzamičnega kisa, poper, nekaj tekočega sladila ali sladkor nekaj lističev bazilike.

PRIPRAVA:

1. Krompir operite in z olupkom vred kuhajte v vodi približno 20 minut. Še vročega olupite, stisnite s krompirjevo stiskalnico in počakajte, da se razkadi. Pretlačen krompir skupaj z baziliko, moko, rumenjaki, soljo in parmezanom zgnetite v gladko testo.

2. Iz testa oblikujte valj in ga narežite na kose. Vsak košček z vilico rahlo sploščite. Njoke skuhajte v slain vodi. Iz vrele vode jih poberite s penovko takoj, ko priplavajo na površino. Postavite jih na toplo.

Ali prometno dovoljenje hranite kar v vozilu in ali to vpliva na zavarovanje?

3. Za omako poparite paradižnike, jih olupite in narežite na majhne kocke. Čebulo olupite, peteršilj oplaknite in oboje sesekljajte. Čebulo spražite v vročem olju, dodajte paradižnik in mezgo ter zalijte z juho. Omako kuhajte na srednji temperaturi približno 10 minut. Umešajte peteršilj in kis ter začinite po okusu s soljo, poprom in sladkorjem. Njoke prelijte z omako in potresite z baziliko.

Na osebo približno 360 kcal

B: 12 g, M: 9 g, OH: 54 g

Priprava: približno 25 minut