Kot nalašč za hladnejše dni: Juha iz 3 sestavin, ki olajša tudi prehlad

23. 11. 2023
Deli
Zelenjavna juha lahko pomaga tudi ob prehladu. (foto: Profimedia)
Profimedia

V hladnejših mesecih se prileže slastna, okrepčilna juha, ki je odlična izbira tudi, če vas je morda neprijetno presenetil prehlad. 

Če obožujete zdravo domačo juho, ki ima odličen okus, strokovnjak za hrano in okuse ter ustanovitelj podjetja The Gift of Oil, Phil Bianchi pravi, da potrebujete le tri poglavitne stvari.

Bianchi je v pogovoru za časopis Express izdal svojo skrivnost za pripravo juhe.  »Ključni elementi odličnega recepta za juho so zelenjava, smetana za kuhanje in osnova. Če imate te tri ključne sestavine, vam bo ne glede na končni izdelek zagotovljena dobra juha polnega okusa,« pravi.

Uporabite različne sestavine, ki jih že imate doma

Strokovnjak prav tako poudarja, da je juha vsestranska in lahko za sestavine uporabite tudi stvari, ki so vam ostale v hladilniku ali omarah. Dajte si duška z eksperimentiranjem z različnimi okusi.

Čeprav so tri ključne sestavine vse kar potrebujete za okusno jed, predlaga, da recept še dodatno popestrite z uporabo olj. Če obožujete nekoliko pekoč okus, lahko uporabite omako na osnovi čilija, ali kakšne druge, vam ljubše omake.

Juha za hladne dni

Sestavine (poleg 3 osnovnih sestavin ima tudi dodatke):

  • 1 žlico oljčnega olja. 
  • Na kocke narezano čebulo.    
  • Dva velika korenčka, narezana.
  • Strok česna (zdrobljen).    
  • 650 g zamrznjenega graha.    
  • 225 g krompirja, narezanega na kocke.
  • 2 litra zelenjavne osnove.    
  • Kateri koli mehki sir ali smetana za kuhanje.
  • Sol in poper.

Priprava:  

Juho pripravite tako, da v ponvi na srednji temperaturi segrejete olje in dodate sesekljano čebulo, korenje, krompir in drugo zelenjavo, ki jo želite vključiti. Kuhajte tri ali štiri minute oziroma dokler se ne zmehča. Dodajte zamrznjeni grah in nato prilijte juho, jo zavrite ter dodajte sol in poper.

Vse sestavine pustite vreti, da se zelenjava zmehča in okusi med seboj premešajo. V naslednjem koraku pustite, da se juha še 15 minut ohlaja, nato pa jo premešajte z mešalnikom, dokler ne nastane kremna oblika. Če želite še dodatno popestriti okus, juho ponovno zavrite in ji primešajte kremni sir ali smetano.  

Uživajte v jedi in dober tek! 

Vir: mirror.co.uk

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek