10 najlepših modrosti naših babic

10 najlepših modrosti naših babic (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2018

Babica ima za vsako temo pripravljen ustrezen pregovor. In njeni nasveti so še vedno lahko zelo uporabni.

1. Vsaka metla svoj 'štil' najde. Če smo se razšli z nekom, nas ta pregovor sicer ravno ne tolaži. Vendar se v njem skriva toliko resnice! Če dopustimo, lahko najdemo drugega človeka, ki odpre naše srce.

2. Vse življenje se učimo. Učenje je najboljša preventiva za starost. V starosti nam dobro denejo novi izzivi, tudi če smo že zdavnaj zapustili šolske klopi.

3. Najprej pometi pred svojim pragom. Lahko se je razburjati nad drugimi. Prehitro se zgodi, da lastne napake projiciramo na druge. Težje je delati na sebi, zato pa toliko bolj smiselno!

4. Vaja dela mojstra. Včasih nam kaj enostavno ne uspe in delamo samo napake. Upoštevajte ta babičin nasvet! Iz izkušenj pridobite novo moč in uspelo vam bo. Stavite?

5. Ena lastovka še ne prinese pomladi. Že v časih naših babic je odločenost veljala za veliko krepost! Nikar torej ne spite na lovorikah, temveč imejte vedno cilj pred očmi in ostanite ambiciozni.

6. Toplo se obleci. Morda ste včasih samo zamahnili z roko nad tem babičinim nasvetom – in si zaradi tankih oblačil prislužili prehlad. Le poslušajte jo!

7. Denar ne osrečuje. Šušteče jesensko listje, žvrgolenje ptic v soncu. Babičina čarobna formula za srečo in zadovoljstvo: sposobnost uživanja v majhnih stvareh!

8. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Ne zapravljajte časa s tem, da se jezite nad malimi in velikimi preprekami življenja. Veliko bolje je, da vsega skupaj ne jemljete preveč resno in da se znate ob tem še nasmejati.

9. Na koncu šteje le družina. Kako prav imajo babice! Poklic ali imetje nista tista, ki se ju bomo oklenili, na katera se lahko slepo zanesemo ali pa se ju bomo spominjali. Povsem drugače pa velja za ljubljene ljudi okoli nas! In to jim moramo pokazati veliko pogosteje!

10. Včasih je bolje prespati. Dejansko: veliko stvari naslednji dan vidimo jasneje in povsem drugače in odločitev se nam naenkrat zazdi otročje lahka.

Preberite še: Nasveti 100-letnega gospoda 

Značke: stare modrosti