10 skrivnosti srečnega zakona

10 skrivnosti srečnega zakona (foto: Profimedia) Profimedia
29. 6. 2016

Srečno partnersko življenje lahko dosežete na več načinov. Majhne stvari lahko pomagajo vzdrževati mir in harmonijo, medtem ko lahko velike odločitve škodijo domačemu razpoloženju.

Seveda je povsem nemogoče, da bi se partnerja ves čas strinjala in super razumela, lahko pa ohranjata mir, tudi ko se popolnoma ne strinjata.

1. Dobro spoznajte partnerja

Zelo pomembno je, da razvijete občutek, kaj ima vaš partner rad in česa ne mara. Odnos morate malce oblikovati tudi po tem, kaj koga moti. Če veste, česa vaš partner ne mara, se temu pač izognite, zakaj bi povzročali stres tam, kjer ni treba. Tako boste dali tudi partnerju vedeti, da je pri vas na zelo posebnem mestu.

2. Skupaj sprejemajta odločitve

Za zakonski mir in srečo je tudi zelo pomembno, da skupaj sprejemata odločitve. Prvič, par bo tako primoran v konstruktivno sodelovanje, ki bo privedlo do prave odločitve. Drugič, oba bosta enakovredno odgovorna za sprejemanje odločitev. In tretjič, če se samo eden odloči, bo pri slabi odločitvi dežurni krivec, kar seveda vodi do konflikta.

3. Uravnotežite delo in zasebno življenje

V zakon je treba vlagati veliko truda, vsaj toliko kot v kariero. Včasih se zgodi, da se človek povsem posveti le karieri in na stran odrine zakonsko življenje, kar je seveda zelo slabo. Vedno se morate zavedati, da je vaša osebna oziroma zasebna sreča na prvem mestu, nobena kariera ni pomembnejša. Seveda to ne pomeni, da nikoli ne smete delati ob vikendih, a vseeno najdite čas tudi za svoje najbližje.

4. Ne osredotočite se na konflikte

Nikar ne mislite, da obstajajo pari brez nasprotij in konfliktov. Zelo pomembno pa je, da iz muhe ne delate slona. Če se kdaj spreta, poskusita najti prijateljsko rešitev. Zelo pomembno je, da drug drugemu pustita, da ima vsak svoje mišljenje, in pač mirno nadaljujeta svoje življenje. Ne kuhajta zamer. Vsak dan je nov začetek. Pozabita na nesoglasja in spore, nima smisla izgubljati energije z vedno istimi prepiri.

5. Uredita finance

Za srečen zakon so zelo pomembne tudi urejene finance. Denar je velikokrat povod za prepire med zakonci. Partnerja se morata zavedati družinskega proračuna in se ga tudi držati.

6. Pred poroko se morata strinjati glede kritičnih vprašanj

Pred poroko se morata partnerja nujno pogovoriti o pomembnih stvareh. Na primer, ali si oba želita otroke, kje bi rada živela .... Si predstavljate, da šele po poroki izveste, da vaš može ne želi imeti otrok? Ne, tak zakon ne more biti uspešen.

7. Ne razpravljajta o občutljivih temah

Nikar ne načenjajte tem, za katere vesta, da se v njih ne ujameta. Seveda imata lahko drugačno politično in versko prepričanje, a vajine razlike ne smejo vplivati na zakonsko srečo. Spoštujta drug drugega in nikar partnerju ne vsiljujte svojega mnenja.

8. Pustite si veliko prostora

Pustita drug drugemu svobodo, to je zelo pomembno za srečno življenje. Če bosta preveč časa preživela skupaj, lahko vajin zakon kmalu postane zelo zadušljiv in enoličen.

9. Spoštujte partnerja

Spoštovanje je temelj za dober zakon. Le partnerja, ki se spoštujeta, lahko drug z drugim ravnata lepo in civilizirano. Spoštovanje vedno vodi do miru in sreče.

 Preverite še, česa se je ameriški par lotil po poroki