10 znakov, da potrebujete pogovor s terapevtom

10 znakov, da potrebujete pogovor s terapevtom (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2018

Vsi se srečujemo s težavami, nekatere odpravimo prav hitro, drugih sami ne moremo rešiti. Takrat je pomemben pogovor s strokovnjakom, ki nam pomaga do odgovorov in rešitev, sicer nerešene težave postanejo preveč obremenjujoče in vplivajo tudi na drugih področjih v življenju. Tu je 10 znakov, ki jih ne smete spregledati.

Čustva doživljate zelo intenzivno

Vsi se kdaj razjezimo, smo v določenih situacijah živčni, včasih nas obide žalost. Ko pa se jeza spremeni v bes, nervoza v paniko, žalost v obup … je morda čas za pogovor s terapevtom.

Dajete se v nič

Eno je, če si želite uspeti, doseči določen cilj, nekaj drugega, če ste obsedeni s svojimi pomanjkljivostmi in celo občutite gnus, še posebej, ko ne gre vse po načrtu. Kritika da, ampak konstruktivna! Nekdo vas mora opomniti, kako biti prijazni do sebe.

Zapirate se med štiri stene

Vas misel, da bi morali na zabavo, nenadoma spravlja v obup, v družbi prijateljev in sodelavcev, pa se počutite manjvredno? Če se boste osamljali, bo to situacijo samo še poslabšalo. Ljudje, ki vas obkrožajo, lahko to razumejo narobe. Raziščite, zakaj se nenadoma počutite tako in bodite spet sproščeni v družbi drugih ljudi.

Imate nenavadne spalne navade

Kronična nespečnost je lahko znak visoke ravni stresa, morda celo depresije.

Za vami je travmatičen dogodek

Morda ste koga izgubili – starša, dobrega prijatelja ali celo hišnega ljubljenčka. Morda ste izgubili službo. Ali ste bili priča nesreči.

S takšnimi dogodki se ljudje soočamo različno. Nekateri povsem brez težav, druge pogosto še desetletja preganjajo spomini na travmatičen dogodek. Če ste prikimali, ko ste prebrali zadnje, je pogovor s terapevtom vsekakor priporočljiv.

Obsedeni ste s problemom

Vas karkoli moti tako močno, da ni dneva, ko ne bi razmišljali o tem? Ne dovolite, da bi problem (ki morda celo ni več pomemben) blokiral vašo pot.

Pretiravate

S pijačo, hrano, igrami na srečo, seksom … Imate velik apetit, ki ga ne morete potešiti.

Izgubili ste zanimanje za stvari, ki so vas nekoč veselile

In čas je, da ugotovite, zakaj. Ljudje si želimo biti srečni in to si tudi zaslužimo. Če stvari, ki so vas nekoč razveseljevale, postajajo nezanimive in dolgočasne ... Le pogovorite se.

Težave v ljubezni

Nekateri ne zmorejo prekiniti nasilnega odnosa. Drugi se nikoli povsem ne sprostijo, težko zaupajo in se ne morejo popolnoma predati. Tretji skačejo iz zveze v zvezo, ker si življenja brez partnerja ne predstavljajo, hkrati pa v zvezi ne zdržijo dolgo. Terapevt vam bo pomagal odkriti, zakaj se ne morete ustaliti v srečni zvezi.

Vaša družina in prijatelji so zaskrbljeni

Družina in bližnji prijatelji vas poznajo zelo dobro. Ko izrazijo zaskrbljenost, da nekaj ni v redu z vami, in to celo večkrat, je morda res čas, da poiščete strokovnjaka.

Preverite še:

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri