13 simptomov depresije, o katerih nihče ne govori

13 simptomov depresije, o katerih nihče ne govori (foto: Dương Nhân | Pexels) Dương Nhân | Pexels
20. 3. 2022

Depresija je težka duševna bolezen, ki človeka tako rekoč povsem posrka – boj z njo je izredno težak. Posledice lahko občuti tudi posameznikova okolica. Prepoznavanje simptomov je pomembno, toda med njimi so tudi takšni, ki jih drugi ne bodo opazili.

Žalost, izguba zanimanja za aktivnosti, ki so osebo nekoč veselile, brezup, občutek praznine, misli o smrti … – to je le nekaj simptomov, ki se najpogosteje povezujejo z depresijo.  

A obstajajo tudi odtenki, majhne spremembe v človekovem vedenju in njegovem razmišljanju, o katerih se ne govori dovolj pogosto.

Te morda poznajo ali opazijo samo tisti, ki so se z njimi srečali. Tako kot 19-letna Emily.

Emily je dekle z avtizmom, študentka, aktivistka za duševno zdravje in zagovornica avtizma. S težavami, povezanimi z duševnim zdravjem se bori že od svojega 13. leta. Temu je namenila tudi blog authenticallyemily.co.uk.

Na svojem Twitter profilu je objavila 13 simptomov depresije, o katerih nihče ne govori.

Oziroma se o teh ne govori dovolj pogosto ...
Freestocks.org | Pexels
1.

Popolna mentalna izčrpanost zaradi nenehnega boja s svojimi lastnimi možgani. To lahko privede do pomanjkanja koncentracije, pozabljivosti, kronične utrujenosti, zamujanja rokov, umika iz družbe, nespečnosti in večje dovzetnosti za telesne bolezni.

2.

Disociacija. Občutek, kot da se premikaš skozi življenje, a v resnici nisi tam. Stvari se preprosto dogajajo okoli tebe, vendar se zdi, da niso resnične. Počutiš se ločen od telesa. Kot da se opazuješ od zunaj. Občutek nepovezanosti in otopelosti. Nič se ne zdi resnično.

3.

Živeti … Že ko pomisliš, se zdi nemogoče. Da se prebiješ skozi dan, zahteva ogromno fizične energije in duševnega napora. Zato se zdi, da je že jutranje prebujanje in soočanje z dnem uničujoče za dušo.

4.

Vedenje, ki ni očitno samouničujoče, toda dolgoročno je lahko. Na primer, pitje alkohola, preveč in prepogosto, spravljanje v nevarne situacije, nezaščiteni spolni odnosi, zapravljanje, impulzivne odločitve.

5.

Fizične posledice depresije. Bolečine v želodcu. Neznosni glavoboli. Pomanjkanje apetita. Zamujanje menstruacije. Zaprtje ali driska. Kronična utrujenost. Slabost. Pridobivanje telesne teže ali hujšanje. Bolečine po celem telesu. Nespečnost.

6.

Velikanski občutek sramu. Ta lahko izhaja iz občutka, da te drugi obsojajo, ker ti ne uspe doseči oz. opraviti stvari, ki si jih običajno lahko. Ker imaš težave z osebno higieno ali ker ne zmoreš vzdrževati reda ali zaradi občutka neuspeha.

7.

Občutek, da se ne (z)moreš skoncentrirati … Na nobeno stvar. Zato preprosto ležiš v postelji ali brskaš po družbenih omrežjih, z željo, da bodo ure hitro minile in se lahko dan konča.

8.

Krivda. Morda zato, ker se trudiš, da bi sledil zahtevam in pričakovanjem drugih ljudi. Ali zaradi občutka, da si razočaral druge, ker si nekaj odpovedal ali nisi zmogel uresničiti tistega, kar si obljubil.

9.

Občutek, da se moraš pretvarjati, kot da je vse v redu. Urediš se, urediš frizuro in se naličiš, greš ven, si nasmejan, obnašaš se, kot da ni nič narobe. Ko te nekdo vpraša, če si v redu, odgovoriš, v redu sem.

10.

Veš, da si se spet znašel v tisti situaciji, a ne veš, kako to spremeniti. Veš, kaj ti pomaga, da so počutiš bolje, a nimaš energije, da bi to storil.

11.

Nezmožnost, da bi samo pomislil na prihodnost, kaj šele, da bi jo načrtoval. Morda zdaj živiš v prihodnosti, za katero si nisi mislil, da bo sploh kdaj obstajala, zato se zdi vse tako neresnično. Morda se ne vidiš, kako se ti uspe prebiti skozi dan, zato se zdi načrtovanje vnaprej nemogoče.

12.

Tvoja soba/hiša postaja gnusno zanemarjena, ker nimaš energije, da bi postlal posteljo, kaj šele, da bi izpraznil koš za smeti.

13.

Jezen si nase. Ker imaš občutek, da zapravljaš dragocen čas. Ker si želiš situacijo popraviti, a ne moreš. Ker ne moreš nikomur drugemu razložiti, zakaj se počutiš tako, kot se počutiš. Ker se ti zdi, da se je ves napredek izgubil.