20 nasvetov za vzgojo empatičnih in visoko senzibilnih otrok

20 nasvetov za vzgojo empatičnih in visoko senzibilnih otrok (foto: Yousef Espanioly | Unsplash) Yousef Espanioly | Unsplash
29. 5. 2022

Otroci empati in visoko senzibilni otroci se močneje odzivajo na zunanje dražljaje – včasih čutijo preveč, ne znajo pa tega obvladati. To lahko izzove jezo in tesnobo. Podprite jih, da se bodo dobro počutili v svoji koži in odrasli v senzibilne odrasle ljudi. Z naslednjimi strategijami lahko pomagate sebi in njim.

Večina odraslih se zaveda in razume svoja čustva, posledično se z njimi lažje sooča. Otrok tega razumevanja morda še nima razvitega – marsikaj doživlja prvič in v njegov mali svet se vrinejo čustva, ki jih res ne more razumeti. Pri malih empatih to pomeni tisočkrat močnejše čutenje.

Zato je dobro, da se starši empatičnih oziroma visoko senzibilnih otrok zavedajo, kaj otroka vznemiri oziroma preveč stimulira in se določenim dejavnostim izogibajo, se namesto njih umirijo in tako preprečijo izčrpanost, napade jeze ter tesnobo.

Prvi korak do tega, da iz otroka potegnete najboljše, je, da vese, da je emapt oziroma visoko senzibilen. Nato lahko podprete njegove senzibilnost kot izraz njegove odličnosti, sočutja in globine.

Preverite: 15 vedenjskih znakov, da je vaš otrok empat

V nadaljevanju objavljamo povzetek iz knjige Vse, kar morate vedeti, če ste empat avtorice dr. med. Judith Orloff:

(Podrobnosti o knjigi in kje jo lahko najdete na koncu članka.)

Tu je 20 nasvetov za vzgojo empatičnih in visoko senzibilnih otrok

1. Spodbujajte senzibilnost in intuicijo svojega otroka. O tem naj spregovori brez dlake na jeziku. Naučite ga ceniti svojo edinstvenost in to, da mora zaupati svojemu notranjemu glasu. Ne pozabite pa spregovoriti tudi o tem, da tega morda ne bodo vsi sprejemali. 

2. Dobro prisluhnite občutkom svojega otroka in jih spoštujte. Če je potrebno, mu dovolite, da si vzame čas zase, ker otroci empati to potrebujejo, da se umirijo. Če se v gruči ljudi ne počuti dobro, ko imate denimo na obisku veliko ljudi, mu dovolite, da se umakne.

3. O tem spregovorite z družinskimi člani in učitelji. Šola je lahko namreč zelo kruto in nerazumevajoče okolje za empata. Drugim ljudem ne dovolite, da bi otroka kritizirali in mu govorili, da mora imeti "bolj trdo kožo".

4. Zaupajte svoji intuiciji.

5. Otroku pomagajte prepoznati, kadar ponotranji čustva drugih ljudi. Emaptični otroci zelo dobro zaznajo pozitivne in negativne vibracije, ki jih oddajajo ljudje. Kadar opazite nenadno in nerazložljivo spremembo razpoloženja ali energije pri svojem otroku, mu povejte, da verjetno zaznava čustva nekoga drugega. Otrok se bo sčasoma naučil razlikovati med svojimi in tujimi čustvi in bo manj zmeden.

6. Tudi vi bodite čustven stabilizator. Ker empatični otroci radi nase prevzamejo tesnobo svojih staršev in jim želijo pomagati.

7. Ne prepirajte se v pričo otroka oziroma kjerkoli vas lahko sliši. Senzibilni otroci menijo, da morajo oni poskrbeti za boljši odnos med svojimi starši. To jezo ponotranjijo tudi sami. In verjamejo, da so za spor krivi oni.

8. Spodbujajte otroka, da si zna vzeti čas zase v tišini in ustvarjalnosti. Tako si empatični otroci ponovno napolnijo baterije in se umirijo.

9. Otroka naučite dihalne vaje in meditacije. Naučite ga, da v situacija, ko je pod stresom, nekajkrat globoko vdihne in izdihne, za nekaj minut zapre oči in si zamisli podobo, ki ga sprošča, recimo morje, prikupno domačo žival … Naučite ga, kako preusmeriti pozornost.

10. Spodbujajte otroka k pripovedovanju o svojih sanjah. To pravzaprav zelo radi počnejo, zato si lahko domislite ritual, med katerih vam jih lahko podrobno predstavijo. Naj vam zaupa tudi, kako se je med sanjami počutil.

11. Otroka učite, kako prepoznati ljudi, ki mu pijejo energijo. In kako do njih postaviti zdrave meje. 

12. Otroku pomagajte z bobnanjem. Bobnanje je namreč prvoten zvok, ko je otrok vznemirjen ali siten, enakomerno, v ritmu, ki je podoben bitju srca, bobnajte. Lahko se zabavata tudi skupaj.

13. Zmanjšajte izpostavljenost situacijam, ki otroka vznemirijo/stimulirajo. Denimo obisk (zabaviščnega) parka.

14. Poskrbite za čas brez tehnologije pred spanjem. Tema in tišina zmanjšata stimulacijo, da si lahko otroci bolje odpočijejo.

15. Omejite vnos predelane hrane in sladkorjev pri svojem otroku. S tem preprečite nihanje razpoloženja zaradi prekomernega vnosa sladkorja.

16. Če je vaš otrok razburjen in bo zdaj zdaj izbruhnil od jeze, posezite vmes. Zatemnite prostor/luč, da bo okolje postalo mehkejše, in predvajajte sproščujočo glasbo. Včasih pomagajo naravni zvoki, denimo zvok vode. Otrok naj nekajkrat globoko in dolgo vdihne in izdihne.

17. Uporabljajte aromaterapijo z eteričnimi olji (ne s sintetičnimi). Otroka lahko pomirite tudi s toplo kopeljo pred spanjem z nekaj kapljicami eteričnega olja.

18. Uporabljate terapijo z domačimi živalmi. Domače živali prizemljujejo in imajo otroke brezpogojno rade, so dobre družabnice in znajo umiriti. Otroci empati pa lahko z živalmi stkejo prav posebno vez.

19. Otroku dajte v roko poldrag ali drag kamen - kameno strelo ali rožnat ali črn turmalin, ki ga bo varoval in ga prizemljeval ter pomirjal.

20. Pomagajte otroku, da s pomočjo zamišljene številčnice zmanjša stres. Zamisli naj si veliko številčnico s številkami, ki padajo od 10 na levi do 0 na desni. Zamisli naj si, kako zmanjšuje številko. In sicer tako, da številčnico obrača v smeri urinega kazalca proti desni – 10, 9, 8, 7, 6 … Ko obračaš številčnico, si vse bolj sproščen. Če je otrok še premajhen, da bi si predstavljal številčnico, jo lahko narišete.

Preberite še: 7 vrst energijskih vampirjev, ki vas zelo verjetno obkrožajo ta trenutek

O knjigi

S pomočjo knjige Vse, kar morate vedeti, če ste empat, ki je izšla pri založbi Cangura v prevodu Dore Debeljak, se naučimo prepoznati, kateri tip empata smo in kje na spektru empatije se nahajamo.

V knjigi dobimo tudi praktične nasvete, vaje in orodja, s katerimi se zaščitimo pred izčrpanostjo, zasvojenostmi in utrujenostjo, ki jo povzroča naše neizmerno sočutje.

Priročnik svetuje tudi, kako prebuditi intuicijo, kako izbrati delo, ki vas bo navduševalo, glede na vašo osebnost, kako ukrepati ob težavah v odnosih z drugim empatom in s čustvenimi vampirji, kako prepoznati, ali je vaš otrok empat ter kako ga  vzgajati.

O avtorici

Judith Orloff, dr. med, je psihiatrinja, empatinja in intuitivna zdravilka. Pri svojem delu bisere klasične zahodne medicine združuje z najsodobnejšimi spoznanji o intuiciji, energiji in duhovnosti. Piše tudi za Oprah magazine in je ena izmed najvplivnejših žensk na svetu po mnenju revije Fortune.