3 dejavniki, ki vplivajo na negativno samopodobo (in vaše negativne misli o sebi)

3 dejavniki, ki vplivajo na negativno samopodobo (in vaše negativne misli o sebi) (foto: profimedia) profimedia
18. 10. 2019

Za negativno samopodobo morda niste v celoti krivi vi, zagotovo pa nič dobrega ne prinesejo vse žaljive opazke, ki si jih namenite kar sami. Kako to popraviti? 

Na negativno samopodobo v glavnem vplivajo 3 dejavniki. Verjetno boste tu našli razlog za slabo mišljenje o sebi. Skušajte ga spremeniti s spreminjanjem tega, kar je v vaši moči. 

1. PREPRIČANJE

Na prepričanje o tem, kakšna oseba ste, vplivate v celoti. Če se imate za nekoga, ki v življenju vse naredi narobe in ne bo nikoli dosegel večjega uspeha, bo temu sledil tudi notranji monolog. Zato se v ogledalu vidite kot zguba in se nenehno primerjate z drugimi, ki naj bi bili boljši, uspešnejši … Čeprav ste tudi sami izjemni. 

Takšen negativen filter v sebi nosite že dlje časa, zato ga ne boste morali spremeniti v enem dnevu. Lahko pa naredite prvi korak in si vsak dan pred ogledalom na glas izrečete kompliment. Pohvalite karkoli na sebi, kar vam je tisti dan najbolj všeč. Potem iz svojega kroga prijateljev in znancev odstranite tiste, ki ne verjamejo v vas in vas ne podpirajo. Iz vas izvabijo najslabše, česar ne potrebujete. V velikem loku se izognite tudi negativnežem, ki jih srečujete vsak dan. Zanje se enostavno ne zmenite. 

Počasi pričnite v sebi iskati najboljšo različico osebe, ki lahko postanete. Trudite se za svoje cilje in želje, bodite hvaležni in se vsak dan opomnite, kako čudoviti ste. 

2. NAVADA

Negativno mišljenje o samem sebi je miselni vzorec, ki ga z vsako kritiko samo še bolj utrjujete. Kmalu preraste v navado. Ljudje o slabi samopodobi nikoli ne razmišljajo kot o produktu, ki so ga ustvarili s slabo navado. Ni čudno, da je vse skupaj tako težko spremeniti. Vendar je možno, kar ste izkusili tudi na lastni koži, ko ste ovrgli kakšno slabo navado. Avtor Michael Bungay Stanier v svoji knjigi The Coaching Habit navaja 5 ključnih elementov, s katerimi zgradite novo navado: razlog, sprožilec, ustvarjanje dobrih mikro navad, vaja in načrt izvedbe. 

3. OKOLJE

Nasilje, kaos, jeza, strah in podobno ustvarijo odlične pogoje za negativno samopodobo. Če se pogosto znajdete v situacijah, ko vas ponižujejo ali neupravičeno kritizirajo, boste zelo verjetno tudi sami o sebi začeli razmišljati na podoben način.

Prvo kar lahko naredite zase je, da čim manj časa preživite v takšnem negativnem okolju. Na vse zagotovo ne boste morali vplivati (na primer na službo), naredite pa tisto, kar je v vaši moči in lahko spremenite. Ustvarite si pozitivno okolico, ki vas bo spodbudila, da vedno reagirate mirno in pozitivno naravnani. V težkih situacijah to zagotovo ne bo lahko, a se izplača. Okrasite na primer svoj delovni prostor z mislimi, ki vas osrečijo. V prostem času se obdajte z ljudmi, ki vas razumejo in ob katerih se lahko sprostite ter zabavate. Naredite kaj, kar si že dolgo želite pa si nikoli niste vzeli časa. 

Ko utrdite svojo voljo in dvignete samopodobo, boste lažje obvladovali vse negativneže, ki vam pridejo na proti. 

Prispevek pripravila: A. H.