6 korakov, kako premagati strah

6 korakov, kako premagati strah (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2017

Poznate koga, ki se v življenju nikoli ni opekel? Ki ga nikoli ni strah prihodnosti?

Tudi mi ne! Vemo pa, da razliko med izkušanjem življenja v vsej njegovi polnosti, vključno z izgubami, in previdnim stopicljanjem na mestu ... ustvarja prav – strah. Če ga ne obvladamo, bo on obvladal nas.

Kadar vaše odločitve spremljajo najrazličnejše bojazni, to verjetno pomeni, da ste jim na široko odprli vrata in dopustili, da vas usmerjajo. Toda bojazni nas oropajo upanja, v iskanju izhoda in novih priložnosti nas zavirajo in nam sploh ne dopustijo sprememb. Saj poznate tisti občutek, ko se sredi noči zbudite, ker je v dnevni sobi nekaj zaškripalo? In se najprej od strahu sploh ne morete premakniti iz postelje, kot bi vas kdo priklenil nanjo, radi bi vstali, pa ne gre? Čez deset minut vendarle ugotovite, da je hrup povzročil vaš maček. In se vam vse skupaj zdi prav hecno.

Dokler strahu – pred čemerkoli že – ne premagamo, nas omejuje pri naših izbirah. Prestrašeni težko ali pa sploh ne izživimo vseh svojih potencialov in naše življenje postane ujetništvo. Kako se torej strahu zoperstaviti? Kot pravi stari rek ...

1. Zgrabite bika za roge

Navad se ne da kar čez noč spremeniti. Zato je o spremembi bistveno laže govoriti, odločitve pa raje prelagamo na jutri. Hitro tudi najdemo izgovore: prezaposleni smo in ravno sredi težkega obdobja ... A mogoče bo jutri še teže. In prav gotovo nikoli ne bo lahko! Karkoli vas že zavira, strahu navkljub storite to že danes.

2. Pomislite na najslabši možen scenarij

'Kako naj bi mi pa to pomagalo?', si najbrž mislite. Dejstvo je, da na ta najslabši možen izid pomislimo skoraj vsi. Mnoge strah pred polomijo popolnoma paralizira in ne naredijo ničesar, niti poskusijo več ne. Če ste na to že pomislili, pa je trik v tem, da najslabši možen scenarij ne ostane nebuloza, ampak ga premislite do zadnje vejice in pike. Potem se vam namreč sploh ne bo več zdel tako zelo strašljiv. Mogoče vam bo pomagalo, če si zapišete, česa natanko vas je strah in kako ta strah vpliva na vas. Papir prenese vse, vi pa boste na ta način lahko odložili svoje breme.

3. Svojemu strahu dajte ime

Naj bo čim bolj konkretno. Če bi na primer srečali tistega zafrkljivega sošolca, ki vas je lovil na poti od šole do doma in vas obmetaval z žaljivkami, vas srečanje iz oči v oči danes najbrž ne bi prestrašilo. Vmes ste se namreč spremenili, veste, kako v takšni situaciji ravnati, danes na primer njegovega početja ne bi jemali osebno, ampak bi razumeli, da ima najverjetneje on sam težave, da vi niste naredili nič slabega in da vas pravzaprav sploh ne more prizadeti.

4. Odločite se za dober izid

Recimo, da je vaš največji strah – neuspeh. Kaj, če bi na 'neuspeh' in vse, kar si predstavljate, ko izrečete to besedo, pogledali še iz drugega zornega kota in v njem prepoznali koristno lekcijo? Na napakah se učimo. Vsi. Mogoče ne iz prve, a navsezadnje ... se. Pravzaprav se iz 'neuspehov' naučimo največ – če nam v življenju vse teče kot po maslu, sploh ne dobimo priložnosti, da bi si razširili obzorja, videli še drugo plat zgodbe, razumeli soljudi. Ne pozabite: kdor zares živi, tudi pogosto pade. Ves čas živeti v strahu in previdno, da se ne bi kje zalomilo ... Pa najbrž pomeni, da ne živite 'na polno'. Popoln seveda ni nihče.

5. Ne omahujte

Če želite spremeniti svoje običajne odzive, si morate dopovedati, da razloga za strah nimate. Vse je v vaši glavi. Če se bojite intimnosti, ker vas je nekdo izdal, boste ta strah premagali šele takrat, ko se boste v odnosih znova začeli prepuščati. Nihče vam ne more zagotoviti, da vas nikoli več ne bo doletelo kaj slabega. A izkušnje, ki ste jih pridobili, so vas že opremile s sposobnostjo boljše presoje in laže boste prepoznali resnicoljubne ljudi. Če se kdaj zmotite, pa se nikar ne obsojajte. Življenje je nepredvidljiv vrtiljak nenehnih preizkušenj in človeških značajev. Pomembno je, kaj se iz doživetega naučite. Dopustite si, da se vam spet zgodi kaj lepega.

6. Tvegajte!

Podobno kot ste si naslikali najslabši možen scenarij in tako premagali svoje strahove, si zamislite - kaj, če tistega, kar nameravate, nikoli ne bi storili. Verjetno bi se večno spraševali: 'kako bi bilo?' ... In spet živeli v dvomih. Zato imejte ves čas v mislih, da vas strah ne sme ohromiti. Naj vas ne vodi v polovičarstvo. Na svetu ste zato, da bi polno živeli, izživeli svojo nadarjenost, svoje želje in cilje. Ta misel naj vas ves čas vodi, opogumlja! Nikoli ne obupajte.

Prirejeno po: Your most destructive emotion - here's how take it back

Preberite še: