6 najboljših retoričnih namigov

6 najboljših retoričnih namigov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2016

Kaj reči, ko nas sogovorinik pošteno razjezi?

Smo lahko odrezavi, a hkrati prijazni?

Lahko, vendar je pri tem treba paziti na ustrezno izbiro besed in upoštevati tudi naš odnos do sogovornika.

V negativni obliki je odrezavost hkrati nekakšna oblika udarca. Z agresivno odrezavostjo želimo človeka največkrat osmešiti in prizadeti. To ni le netaktno, temveč pušča tudi rane in na dolgi rok slabo vpliva na samopodobo. Ko drugi slišijo, kako nekdo neprimerno ravna s svojim sogovornikom, so pogosto po pravici zgroženi.

Veliko bolj učinkovita je pozitivna odrezavost

Ta pomeni, da se ne pustimo potolči udarcem drugih, temveč se jim upremo. Z odrezavostjo se lahko ubranimo različnih napadov, s humorjem obdržimo nadzor, sami se izvlečemo iz godlje ali pa neotesancu povemo, kar mu gre.

Ljudje, ki obvladajo takšno vrsto odrezavosti, na nepredvidene dogodke reagirajo direktno in suvereno, pogosto šaljivo in presenetljivo. V najboljšem primeru je lahko odrezavost neke vrste igrivo sabljanje z besedami.

Toda zakaj je to pogosto tako zelo težko? Zakaj se najboljših odgovorov spomnimo šele takrat, ko je že vse mimo? Pogosto zato, ker nas situacija preseneti in dobesedno zablokira. Zaradi tega se vam ni treba prav nič sramovati – treba se je le znati pripraviti! Prav gotovo niste nesposobni, če vam ne uspe vedno najti nabritih, sproščenih in hkrati še šarmantnih odgovorov.

Predvsem ne, če ste dejansko verbalno napadeni. Vsak tak napad v nas sproži stres, naše telo reagira najprej z ustreznim adrenalinskim udarcem in nam dejansko svetuje umik. Ker pa ne moremo in nočemo zbežati, ostanemo v nekakšnem krču in začnemo jecljati.

Poleg tega se v naši glavi oglasi glas, ki nas ozmerja zaradi našega pomanjkanja odrezavosti in vse le še poslabša.

Toda to lahko spremenite in to notranjo blokado odpravite. To storite tako, da ubogate svoje telo. Ne, ne. Ne zbežite stran. Dovolj bo, če se boste le malo premaknili. Sprostite svoje rame. Globoko vdihnite in izdihnite in trdno stojte na obeh nogah. Zelo pomaga tudi, če naredite korak nazaj. Le če boste že na zunaj ustvarili neko distanco, jo boste našli tudi znotraj.

Dobro pripravljeni boste vedno bolj obvladali tudi zapletene situacije. Občasno prisluhnite pogovorom ljudi, ki jih občudujete zaradi njihove odrezavosti. Oglejte si nekaj okroglih miz na televiziji in bodite pozorni na to, kako ljudje branijo svoja stališča.

Pomaga tudi, če si zapomnite določen stavek: "Zanimivo, kako dobro znate motiti (napadati, grdo gledati). Kje ste se naučili tega? " Tako boste vedno imeli aduta v rokavu. Poleg tega pa si lahko pomagate tudi z našimi retoričnimi namigi!

Šest najboljših retoričnih namigov

Bodite ironični

Nekdo od vas v neprijaznem tonu zah­teva, da mu naredite prostor. Ne reagirajte jezno, temveč recite: "Seveda, če me pa tako prijazno prosite."

Pametno pretiravanje

Za to potrebujete malce igralskega talenta. Ko vas nekdo grdo pogleda, skrijte svoj obraz za dlani in zastokajte: "Uuuh, kako se vas bojim."

Vzemite si odmor

Obstajajo situacije, ko smo tako zelo prizadeti, da ne vemo, kako naprej. Radoživ odgovor v tem primeru ni na mestu. Ostanite suvereni in recite: "Streljaš z močnim orožjem! V tem trenutku ne želim nič reči, bi pa želela, da se dogovoriva za nov termin, saj moram najprej razmisliti o svojih besedah." Tudi to je odrezavo.

Smejte se sami sebi

Ste na poslovnem kosilu prevrnili kozarec z vinom? Naj vas to ne prizadene. Stavek To se mi pogosto dogaja, a tako dobro, kot zdajle, mi ni še nikoli uspelo! bo poskrbel za sproščeno razpoloženje in bo deloval simpatično.

Drugačna interpretacija

Ta taktika je sicer dokaj težka, vendar pa zelo učinkovita. Poskusite. Sodelavec vas (morda celo na pol ljubkovalno) kliče z imenom 'raglja'? Pomežiknite mu in recite: "Ja, jaz sem tista, ki daje ton."

Še enkrat vprašajte

Na opazko Prosti čas vam pomeni več kot služba! lahko odvrnete: Vi menite, da mi delo ne pomeni dovolj?

Preberite še: Zakaj ni zdravo nositi japonk

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri