6 razlogov, zakaj depresivni ljudje ne prosijo za pomoč

6 razlogov, zakaj depresivni ljudje ne prosijo za pomoč (foto: unsplash / Jude Beck) unsplash / Jude Beck
3. 9. 2020

Ni tako preprosto prositi za pomoč, kot bi si mislili, saj njihov um obvladuje depresija. 

1. Nič ni narobe

Seveda je narobe veliko stvari, saj se osebe z depresijo ne počutijo dobro in potrebujejo strokovno pomoč, vendar ne vedo, kako naj to ubesedijo. Ne zdi se jim ravno smiselno, da prosijo za pomoč, kadar se iz neznanega razloga počutijo žalostno in prazno. Ne verjamejo, da bodo ostali to razumeli. 

2. Ne želijo s seboj potegniti ostalih

Kadar jih “napade” depresija, ne želijo, da bi zaradi njih trpeli tudi vi ali bili žalostni, še posebej če ste dobre volje. Menijo, da bodo s tem uničili dan drugim in da bodo zaradi njih manj produktivni, poleg tega pogovor žal ne zaleže, saj potrebujejo pomoč terapevta ali pa morajo sami storiti kaj, kar jim bo olajšalo težke trenutke. 

3. Bojijo se, da ne boste verjeli

Depresivne osebe so velikokrat označene tud kot lene ali vedno žalostne, kar še zdaleč ni res. Vaš slab dan se nikakor ne more primerjati s slabim dnevom depresivne osebe. To je tudi razlog, da ne prosijo za pomoč ali pogovor - bojijo se, da jim ne boste verjeli in s tem še dodatno poslabšali njihovo stanje. 

4. Ne priznajo si, da so depresivni

Oseba se morda še ni sprijaznila z depresijo, zato se ne obrne na bližnjo osebo. Še vedno živi v zanikanju in se na vso moč trudi, da bi izgledalo, kot da je vse vredu. Ne želi si dodatne pozornosti, še posebej pa ne potrditve diagnoze. V tistem trenutku še ni pripravljena na pomoč. 

5. Neprestano razmišljajo o depresiji, ne želijo o tem tudi govoriti

Utrujeni so že od počutja in razmišljanja o svojem stanju, zato jim ni do tega, da bi na dolgo in široko pojasnjevali nekomu drugemu (ki se prav zares ne more postaviti v njihove čevlje). Motnje se želijo rešiti sami in pri tem ne bodo obremenjevali nikogar. 

6. Težko razložijo, kaj zares občutijo

Čeprav se vam zdi, da se na depresijo vsaj malce spoznate, je to le vrh ledene gore. Osebe morda ne prosijo za pomoč, ker ne vedo, kako naj sploh pojasnijo, kaj čutijo (in česa ne). To ni le žalost, ali samo jeza ali občutek praznine, prav tako ne doživljajo le slabega dneva … Zato raje ostanejo tiho.