7 korakov odpuščanja zamer

7 korakov odpuščanja zamer (foto: unsplash) unsplash
4. 9. 2020

Izkoristite ta čas za delo na sebi in razmislite o tem, katere zamere nosite v sebi in bi jih bilo dobro odpustiti. Za vaše dobro.

Čeprav morda veste, da bi morali odpustiti, saj vas zamere in jeza lahko prav zares razjedajo od znotraj in kalijo vaš mir, je težko. Ko te nekdo prizadene, je težko kar tako pozabiti. Morda ne boste nikoli pozabili, a vendar lahko odpustite in začutite mir v sebi.

Sledi 7 korakov, kako lažje odpustiti.

1. Kar je bilo, je bilo

Preteklosti ne morete spreminjati, vse, kar se je zgodilo, se je zgodilo z določenim namenom, z določeno lekcijo, ki ste jo potrebovali. Vsi delamo napake. Napake pa nujno potrebujemo, da se kaj naučimo.

Sedaj se osredotočite na sedanjost, vaš pogled pa naj bo usmerjen naprej.

2. Izrazite se

Daleč najbolje je, da se z osebo pogovorite - kar se da iskreno in odprto. Pokličite ali pošljite sporočilo. Povejte, kako ste se počutili in povejte tudi, da odpuščate.

Čeprav je morda to sprva težki korak, boste po tem občutili veliko olajšanje in si boste neizmerno hvaležni, da ste tako pogumni. 

3. Zapišite si svoje občutke

Če se vam zdi, da vas nihče ne razume, da se ne morete z nikomer pogovoriti, potem bo najbolje, da vse izlijete na papir. Tudi lažje boste objektivno videli svoja čustva in morda dojeli stvari, ko jih boste videli v »fizični« obliki na papirju.

Zapisovanje najglobljih čustev ugodno vpliva na zdravje (+ 7 kratkih vaj)

4. Bodite sami s seboj

V tišini in miru in razmislite ter predelajte negativna čustva. Popolnoma sprostite um in razmislite, kaj ste se naučili, kaj čutite in zakaj tako čutite.

Ne morete vplivati na druge, lahko pa vplivate na svoje odzive in dojemanja situacij.

10 vprašanj, ki si jih postavite vedno, ko kontrolo prevzamejo negativna čustva

5. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja

Razmislite, ste morda tudi vi izzvali določeno reakcijo drugega? Saj veste, kako pravijo: za vsako stvar sta potrebna dva. Bodite iskreni do sebe. Zakaj ste potrebovali to izkušnjo?

6. Sprejmite, da ni nihče popoln

Popolnost bi bila dolgočasna. In stremljenje k popolnosti ustvarja frustracije. Vsi smo samo ljudje, vsi se učimo in vsi delamo neumnosti. Spomnite se, da ste tudi vi kdaj koga prizadeli in lažje boste odpustili drugemu.

Ne pričakujte popolnosti od nikogar, tako kot tudi ne od sebe. 

7. Ne želite drugemu slabo

Če boste nekomu želeli slabo, se bo to kot bumerang vrnilo do vas. Raje pošiljajte drugim ljubezen, saj boste tudi ljubezen dobili nazaj kot bumberang. 

Preberite si še: 4 lastnosti zaupanja vrednih ljudi in Horoskop: Katera znamenja najbolj uživajo v karanteni?