25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ali na sanje lahko vplivamo z življenjskim slogom in kako si jih zapomniti

Ali na sanje lahko vplivamo z življenjskim slogom in kako si jih zapomniti (foto: profimedia) profimedia
30. 9. 2018

Določeni dejavniki, ki na nas vplivajo, ko smo budni, lahko vplivajo tudi na sanje. Veste kateri so to? 

Na nekatere procese, ki se dogajajo ponoči, vplivajo stvari, ki jih počnemo čez dan. Tu imamo v mislih predvsem sanje, ki so odvisne od naslednjih dejavnikov: 

Zdravstvene težave

Eden izmed najmočnejših vplivov je dolžina spanja. Če kakšno noč ali dve trpimo za pomanjkanjem spanja, bodo v fazi REM določeni deli možganov precej bolj aktivni kot ponavadi. Če je za vami nekaj nemirnih noči, bodo sanje posledično bolj žive, hkrati pa je tudi več možnosti, da si jih boste zapomnili.

Tudi nosečnost lahko povzroči, da so sanje bolj žive. Povečane ravni hormonov vplivajo na misli in čustva, kar pogosto vodi v intenzivne sanje.

Duševne bolezni, kot denimo depresija in anksioznost, pa tudi bipolarna motnja in druge razpoloženjske motnje, lahko sprožijo intenzivne, včasih skrb vzbujajoče ali negativne sanje in nočne more. Zdravila za omenjena bolezenska stanja, vključno z antidepresivi in antipsihotiki, prav tako povezujejo z večjim tveganjem za nočne more.

Hrana 

Za to, da naj bi določena hrana povzročala bolj divje ali boljše sanje, nimamo neizpodbitnih dokazov. Drži pa, da lahko nekatera živila povzročijo, da si bomo sanje bolje zapomnili.

Hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov nas bo hitro napolnila z energijo, po določenem času pa se bomo spet utrudili. Vse, kar lahko vpliva na vaše razpoloženje v budnem stanju, bo imelo enak učinek tudi takrat, ko boste spali. Zato se bodo občutki, ki jih je v vas vzbudil porast sladkorja, prenesli v spanec.

Dnevne aktivnosti

Tako kot kratek spanec oziroma spanec s prekinitvami lahko povzroči bolj žive sanje, bo krepčilen spanec zmanjšal intenzivnost sanj, ki se jih boste pozneje spomnili.

V sklopu manjše raziskave so ugotovili, da jutranja vadba pripomore k boljšemu spancu. Tek ali druga kardio vadba v dopoldanskem času uravna vašo notranjo uro, zato boste zvečer hitreje zaspali in dlje časa preživeli v globokem spancu kot brez telovadbe oziroma če boste telovadili pozno zvečer.

Tekači in ostali resni športni navdušenci zato manj časa preživijo v fazi REM (v sanjah), ki je ena izmed faz z najrahlejšim spancem. Poleg tega boste tudi med spanjem bolj pod stresom in anksiozni, če se čez dan ne boste dovolj sprostili, zato se znebite stresa, s čimer boste zmanjšali tudi nočne more in nereden spanec.

Poskusite tako: Naravni načini, na katere se spopadete s stresom 

Ali si sanje lahko zapomnimo?

Eden izmed razlogov, da si sanje tako težko zapomnimo, je dejstvo, da sta snov v možganih, ki je povezana s pomnenjem (norepinefrin), in električno delovanje možganov na najnižji ravni prav takrat, ko sanjate. Če se vam torej nekaj sanja in se vmes ne boste zbudili, si sanj tudi ne boste mogli zapomniti. Sanje, ki si jih zapomnite, pa so tiste, ki trajajo tudi potem, ko ste že budni.

Obstajata dva načina, s pomočjo katerih si lahko sanje zapomnite. Preden utonete v sen, si recite, da bi si sanje radi zapomnili. Če boste zaspali s to mislijo, bodo sanje potem, ko se boste zbudili, še vedno sveže.

Ker lahko priklicevanje sanj zmoti že najmanjša stvar, si poskusite kar največ zapomniti takoj, ko se zbudite. Ne vstanite takoj in ne razmišljajte o ničemer drugem, temveč si poskušajte kar največ podob oziroma spominov na sanje priklicati, nato pa jih zapišite v zvezek ob postelji ali v telefon.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri