Ali obstajajo pravi prijatelji?

Pravo prijateljstvo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 11. 2011

Kdo so prijatelji? Kakšni so? Ali ločimo 'prave' prijatelje od znancev, kolegov, ljudi, s katerimi imamo površne odnose? Kaj je prijateljstvo?

Kot vsak odnos je treba tudi prijateljstvo 'zalivati'

Pravo prijateljstvo je kot roža, ki potrebuje nego, čas, komunikacijo, ljubezen. Kot vsak odnos ima tudi prijateljstvo svoje značilnosti in dinamiko. Vlagati moramo energijo, voljo, željo in namen, da se dobivamo s prijatelji, da z njimi delimo vse, kar se nam dogaja v življenju – tako tisto, kar nam ni po godu, kot vse tisto, kar nas osrečuje.

Kdo so prijatelji

Prijatelji so pomembni zato, ker nam lahko predstavljajo tiste skale v morju, katerih se lahko oprimemo, ko nas življenje zanaša sem in tja.

So tisti ljudje, ki nas gledajo z enako naklonjenostjo kot mi njih, ki z enako željo poskušajo in se trudijo negovati prijateljski odnos in ki si za nas vzamejo čas.

Prijateljem zaupamo, se jim potožimo, nas razumejo in nas nasmejijo. Stojijo nam ob strani, ko potrebujemo tolažbo, in se z nami veselijo naših uspehov, dosežkov ali zgolj drobnih trenutkov, ki nam lepšajo vsakdan.

Socialna mreža je za posameznika zelo pomembna

Socialna mreža si vsu tisti posamezniki, s katerimi tvorimo mrežo stikov, ki nas varuje, ki nam želi dobro in nas varuje pred padci. Predstavljajte si umetnika na trapezu v cirkusu, ko izvaja zelo zapleten skok z enega trapeza na drugega, pri tem pa ga pred padcem na trda tla varuje mreža.

Enako je z našimi socialnimi stiki, ki jih tvorijo naši prijatelji, znanci, sorodniki, sodelavci. Vemo, da se lahko na njih obrnemo, saj jim zaupamo, da nam želijo dobro. Več ima naša mreža posameznikov, ki so v njo vpleteni, bolj smo varovani.

V današnjem času hitenja in pričakovanja vračanja uslug za vsako malenkost se je pomen socialne mreže mogoče nekoliko preoblikoval v bolj koristoljubno navezo, ki pa vseeno v nekem delu služi svojemu namenu.

Obstaja pa mnogo posameznikov, ki imajo zelo šibko socialno mrežo in skorajda nimajo prijatelja, ki bi jim stal ob strani ne glede na problem.

Ali obstaja pravo prijateljstvo?

Pravo prijateljstvo je tisto, kadar enakovredno prejemaš in daješ energijo, voljo in čas, je tisto, ko se počutiš v družbi prijatelja varno, veš da te ne bo izdal, zavedaš se, da je dragocen in da je takšen odnos treba neprestano negovati.

Zanimivo je, da se tudi v prijateljskem odnosu lahko pojavijo zelo podobni občutki kot na primer v ljubezenskih zvezah: ljubosumnost, posesivnost ali nerazumevanje želja drugega prijatelja, vsiljivost. Različnosti in svobodno voljo posameznika je treba spoštovati tudi v prijateljstvu.

Če ugotovimo, da nam nekdo, ki smo ga imeli za prijatelja, za hrbtom kaže nož ali nas blati pri drugih prijateljih, se je treba vprašati, ali je to sploh prijatelj. V vsakdanjem življenju poiščemo prijatelje in oni do nas takrat, ko se nam zgodi kaj posebnega.

Včasih se lahko skozi proces oblikovanja prijateljstva zgodi tudi to, da ko se neke situacije spremenijo, posledično tudi prijatelji sčasoma odidejo od nas ali mi od njih, nadomestijo pa jih lahko drugi ljudje, ki postanejo naši prijatelji.

Zavedati se moramo pomena pravega prijateljstva

Prijateljstvo je treba znati ceniti, uživati v trenutkih s tistimi ljudmi, ki nas notranje bogatijo, ki nas navdajajo s pozitivno energijo, znanjem, izkušnjami, ki so za nas pripravljeni kdaj tudi kaj žrtvovati in seveda mi za njih.

Družina nam je dana, prijatelje si izberemo sami!

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok