Ali zaradi očetov izbiramo napačne moške?

2. 1. 2016

Če ženska v otroštvu ne vzpostavi dobrega odnosa s svojim očetom, obstaja velika verjetnost, da bo imela vse življenje težave z moškimi. No, ali lahko ženska sama prekine začaran krog?

Seveda oba starša igrata pomembno vlogo v življenju svojih otrok. Družina je pravzaprav tista, iz katere potegnemo svojo osnovo, je naš poligon za učenje veščin odnosov z drugimi, ki jih imamo vse življenje.

Kako vpliva odnos oče-hči

Raziskave so pokazale, da na odnos odraslih žensk z moškimi močno vpliva odnos oče–hči. Prav od očeta deklica dobiva prve informacije o sebi kot ženski, o moško-ženskih odnosih pa se uči od svojih staršev.

Starš nasprotnega spola otroka uči, kaj je treba narediti, oseba istega spola pa mu pokaže, kako je to treba narediti. Tako deklici oče pove, kaj bi morala narediti, mama pa ji pokaže, kako to uresničiti. Če se starša dobro razumeta, bo podoben odnos s svojimi partnerji pričakovala tudi deklica. Če je oče grob in nepozoren, bo ta pričakovala podoben odnos od svojih partnerjev.

Povsem podzavestno bo dekle potegnilo zaključek: "Če je oče dober z mano, potem sem spoštovanja vredna oseba, če me oče ves čas kritizira, to pomeni, da nisem dobra." In tako bo povsem nehote v svoje življenje pripeljala moške, ki niso dobri z njo.

Če se take slabe zveze nadaljujejo, je ženska nezadovoljna in nesrečna, zato bi morala nujno nekaj spremeniti in prekiniti vzorec, ki ji ne prinaša nič dobrega.

Dobro je, da očetje hčere kdaj pohvalijo, da se z njimi resno pogovarjajo in tudi šalijo, saj tako razvijajo komunikacijske spretnosti v odnosu do nasprotnega spola. Hčerke se imajo tako možnost naučiti, kako v odnosu do moških včasih prevzemati pobudo in biti samozavestna pri izbiri partnerjev, in ne pasivno čakati, da jo bo nekdo izbral za svojo last ali okras.

Strokovnjaki pravijo, da je za žensko zelo pomembno, da spozna, da sama izbira partnerje, da si ona želi partnerjev, ki do nje niso prijazni in ljubeči. Ni res, da se ženskam moški ponujajo, samo izbirajo lahko. Res pa je, da ženske podzavestno izbirajo moške, ki so podobni njihovim očetom. A takoj, ko se tega začnejo zavedati, lahko same izstopijo iz začaranega kroga napačnih moških.

Ranjena ženska, Linda Leonard

Linda Schierse Leonard je uveljavljena ameriška pisateljica in psihoterapevtka, ki se uvršča v t. i. jungovsko šolo psihoanalize. V delu Ranjena ženska (Modeli in arhetipi v odnosu oče–hči) izhaja iz primerov svoje terapevtske prakse, v kateri se pogosto srečuje z ženskami, ki jih je travmatsko zaznamoval nezdrav odnos bodisi z očetom bodisi s patriarhalno usmerjeno družbo, ki kot slab oče zmanjšuje vlogo in vrednost žensk.

Pri svojih pacientkah je avtorica odkrila dva osnovna vedenjska vzorca in ju poimenovala 'večna deklica' in 'amazonka v oklepu', v knjigi pa ju opisuje skozi konkretne ženske usode ter bogastvo primerov iz literature, pravljic, mitologije, filma in gledališča.

Večna deklica je odvisna in pasivna ženska, ki usmerjanje svojega življenja in identitete prepušča drugim: očetu, strogemu možu ali okolici sploh. Seveda se kaže v različnih življenjskih stilih: kot ljubka punčka, deklica iz porcelana, visokoleteča ali izločenka.

Njen nasprotni pol, amazonka v oklepu, se v reakciji na očeta poistoveti z moškim egom in očetovsko vlogo, kar pa je pogosto samo oklep, ki skriva njeno mehko jedro.

Privlačen oče, privlačna hči

Britanska raziskava je pokazala, da sinovi privlačnih očetov ne podedujejo njihove lepote, ampak jo podedujejo njihove hčere. Sinovi po postavnih očetih možatega videza podedujejo zgolj možate poteze, ne pa tudi privlačnosti.

V raziskavi so preučili družinske albume več kot 100 študentk in 100 študentov. Ugotovili so, da se privlačnost prenaša od mater in očetov na hčere. Tudi če je oče privlačen, mati pa ne, je hči v večini primerov privlačna, kar pa ne velja nujno v obratnem primeru – če je oče neprivlačen, mati pa privlačna.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri