Če prepoznate TE znake, ste bili v otroštvu najverjetneje ČUSTVENO ZANEMARJENI

Če prepoznate TE znake, ste bili v otroštvu najverjetneje ČUSTVENO ZANEMARJENI (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2023

Čustveno zanemarjanje je nevidna, toda nepozabna izkušnja iz otroštva, ki se je kot odrasli morda ne zavedate, vendar lahko kot temen oblak visi nad vami in vam kroji vaše odraslo življenje. 

Kaj privede do čustvenega zanemarjanja v otroštvu?

Čustveno zanemarjanje se lahko zgodi v katerikoli družini, tudi v sicer ljubečih in skrbnih družinah, ki jim materialno nič ne manjka. Najpogosteje se dogodi na način, da starši premalo opazijo kaj se z otrokom dogaja, ga podcenjujejo ali se premalo odzivajo na otrokova čustva.

S tem otroku nehote posredujejo močno subliminalno sporočilo: Tvoja čustva niso pomembna. Marsikateri otrok v upanju, da se v otroštvu lahko spopade s tem, da zaradi njegovega izražanja določenih čustev doma nastane problem, svoja čustva naravno potlači. Težava se odrazi v odrasli dobi, ko kot odrasel človek nima zadostnega dostopa do svojih čustev: čustev, ki bi ga morala usmerjati, voditi, informirati, povezovati in bogatiti. Čustev, ki bi morala pokazati, kaj je za zanj pomembno in zakaj.

Kateri znaki ponazarjajo čustveno zanemarjanje v otroštvu?

Nenehni občutki praznine

Včasih vsak občuti praznino. Za nekatere je to občutek praznine v trebuhu, prsih ali grlu, ki pride in tudi izgine. Toda, če ste bili v otroštvu čustveno zanemarjeni, lahko veliko pogosteje čutite praznino in tudi otrplost.

Strah pred odvisnostjo od drugih

Eno je želja po neovisnosti, drugo pa občutek globokega nelagodja zaradi odvisnosti od kogar koli. Če se vam zdi, da zelo pazite, da ne potrebujete pomoči in podpore drugih, se to navezuje na strah pred odvisnostjo od drugih, ki izhaja iz otroštva.

Nepoznavanje sebe in svojih želja

Se vam zdi, da težko veste, česa ste sposobni? Kakšne so vaše prednosti in slabosti? Kaj vam je všeč in česa si želite? Težave z odgovori na ta vprašanja so eden od znakov, da ste bili kot otrok zanemarjeni in da sebe ne poznate dobro.

Nobenega sočutja do sebe, a veliko tolerance do drugih

Eden izmed znakov čustvenega zanemarjanja v otroštvu je tudi to, da ste do sebe strožji kot pa bi bili kadarkoli do koga drugega, na primer prijatelja. Prav tako težko govorite o sebi in svojih težavah, pogosto pa se znajdete v vlogi poslušalca o težavah drugih.

Krivdo, sram, jezo in obtoževanje nenehno usmerjate vase

Se sramujete stvari, ki se jih večina ljudi ne bi sramuje? Kot so potrebe, napake ali pristna čustva? Prav tako prevzemate krivdo tudi za stvari, ki niso v vaši domeni? Tudi to so pokazatelji čustvene zanemarjenosti v otroški dobi.

Občutek, da ste naredili usodno napako

Občutek usodne napake se navezuje na globok občutek v vas, da je v vašem življenju nekaj narobe, vendar ne morete natančno določiti, kaj je to. Lahko izraža tudi kot kakšen notranji monolog, ki jih imate s seboj kot je: »Drugačen sem od drugih ljudi« ali »Nekaj je narobe z mano.«

Težave pri čutenju, prepoznavanju, obvladovanju in/ali izražanju čustev

Ljudje, ki so bili čustveno zanemarjeni, se med drugim tudi težko čustveno izražajo. Ob jezi ali druge vrste razburjenosti ne znajo izraziti svoje stiske in je pogosto niti ne razumejo. Čustveno zanemarjanje v otroštvu ni nikoli krivda otroka. Ko v odrasli dobi razumete, zakaj je prišlo do zanemarjanja, lahko težavo ozavestite in zaživite bolj celostno ter srečno.   

Povzeto po: yourtango.com

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Prisluhnete mu lahko tukaj: