Delam vse dni – sem sploh dobra mama?

Delam vse dni – sem sploh dobra mama? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 2. 2016

Sodobne mame bolj kot kdajkoli dvomijo o svojih vzgojiteljskih in starševskih vrlinah in sposobnostih, zlasti pa se o svoji pravi vlogi v življenju otrok sprašujejo zaposlene mame. Ves čas jih grize slaba vest, da premalo časa preživijo s svojimi otroki, saj večino dneva preždijo v službi.

Danes vam bo skoraj vsak starš vsaj malo potarnal, da to ni lahko biti. Zdi se, da so pod posebnim pritiskom ženske, mame, ki imajo zdaj prav tako zahtevne in odgovorne službe kot moški, otroci pa jih pač pogrešajo, kot lahko le otroci pogrešajo mamo. Zelo!

V eni od raziskav hrvaškega portala MojPosao je kar 70 odstotkov vprašanih odgovorilo, da služba močno vpliva na njihovo zasebno življenje. A tukaj ne govorimo le o času, ki ga ženske preživijo na delovnem mestu, ampak tudi o pritiskih in stresu, ki ga služba prinese, pa seveda o višini plače in odnosu s kolegi.

Ja, služba trenutno zaseda prvo mesto, pred možem, otroki, sorodniki, konjički ... Kako močno na nas vpliva služba, nam bo bolj jasno, ko bomo dobro razmislili o tem, kako pogosto sanjamo o službi, se zbujamo zaradi skrbi, ker nismo postorili vseh obveznosti, tlači nas mora, ker šef preveč zahteva, ker so kolegi zoprni … In na koncu koncev – seštejte, koliko ur preživite v službi in koliko doma.

Seveda imajo najbolj slabo vest prav zaposlene mame, ki si ves čas želijo, da bi več dragocenih ur preživele s svojimi malčki.

Ko služba 'poje' družino

Zaposleni mami, ki gradi kariero in ima odgovorno službo, uspe čez teden preživeti le eno uro kakovostnega časa s svojimi otroki. Govorimo o igri in pogovoru, ne o času, ko jih mama podi spat ali jim pripravlja večerjo, jih v nagici pelje na katero od popoldanskih dejavnosti ali otroci delajo domače naloge.

Tako veliko dela in malo časa za družino ter vse ambicije, ki jih gojijo starši in otroci, pri večini mam ves čas odpirajo vprašanje, ali so sploh dobre mame. Ali je služba čisto zares 'pojedla' družino?

No, mnenja so različna. Nekateri menijo, da so prav kariere žensk krive, da se danes pari pozneje odločajo za otroke, medtem ko so drugi bolj naklonjeni mišljenju, da je vendar dobro, da ženska dela, in ni nujno, da zaradi tega trpi vsa družina.

Seveda je veliko lažje opravljati le eno delo in veliko lažje je biti ljubeča in predana mama ženskam, ki ne hitijo vsako jutro v službo. Seveda pa ni nujno, da je lažje tudi bolje. Večina žensk si želi opravljati poklic, za katerega so se šolale.

Ženske imajo popolno pravico, da delajo tisto, kar želijo in predvsem zmorejo, in bilo bi nadvse neprimerno, da bi okolica ambiciozne ženske gledala postrani.

A dejstvo je, da ženska s polnim delovnikom, ki mora skrbeti še za gospodinjstvo, težko najde kakovosten in miren čas še za družino. Velik problem je tudi stres. Ženska pride iz službe, kjer so se ji nakopičile težave in nedokončano delo, zato je doma nestrpna in vzkipljiva. Tudi njo je treba razumeti, da težko le s korakom čez prag pozabi na vse skrbi.

Otroci seveda niso krivi za njeno slabo voljo, želijo si le, da bi se mamica z njimi igrala in zabavala. Tako ima ženska po 'tečnarjenju' po prihodu domov spet slabo vest, ker je slabo voljo prenesla na družinske člane.

Občutek krivde je škodljiv

“Občutek, da niste dobra mama zato, ker delate, je škodljiv. Zelo pomembno je, da mama takrat, ko je z otrokom, pokaže zadovoljstvo in srečo. Otroci se bodo teh trenutkov, pa čeprav kratkih, spominjali kot nekaj najlepšega. Zelo pomembno je tudi, da otrok ve, da mama svoj čas preživi z njim, ker si to želi in to hoče, in ne zato, ker mora.

Zaposlene mame niti slučajno ne bi smele biti slabe volje zaradi svoje situacije, saj lahko njihov status otrokom le koristi. In če otroci tudi opazijo, da mamo služba osrečuje, potem je sploh vse v najlepšem redu – sporočilo potomcem je pravo.

No, vse to pa lahko pade v vodo, če se mama ves čas pritožuje in jamra zaradi svojih obveznosti – taka zaposlena mama je lahko sebi in otrokom le v breme. Na Zahodu, pa tudi pri nas, imajo ženske pravico do polovičnega delovnega časa ravno zato, da se ne bi počutile preobremenjene.

Nasveti zaposlenim mamam

1. Določite prioritete

Vsaka zaposlena ženska, ki ima majhne otroke, seveda te postavlja na prvo mesto. Ne sme pa pozabiti na partnerja in nase.

Ko otroci spijo, je običajno na prvem mestu partner in nato šele ženska sama. Sem ter tja sebi in partnerju posvetite vsaj nekaj skupnih uric, likanje in brisanje prahu pa pustite za prihodnjič. In nikar ne pozabite: ko je oče z otroki, si vzemite čas le zase, svoje male razvade in svoje prijateljice.

2. Dajte možnost sorodnikom

Če imate sorodnike (starše, tete, strice, brate), ki bi se radi družili z vašimi otroki, jih seveda z veseljem in mirno vestjo izkoristite. Pustite jim, da uživajo v družbi drug drugega.

3. Ne zavračajte pomoči drugih

Če vam želijo pomagati pri prevozih otrok ali organizaciji rojstnega dne, nikar ne recite ne. Pomoč bo vsaj malo razbremenila vaš že tako prenatrpani dan.

4. Naučite otroke pospravljati

Nekatere stvari v gospodinjstvu lahko naredijo tudi otroci. Otrok naj pospravi svojo posteljo, mirno lahko poskrbi za svoje igrače in odnese smeti. Zelo pomembno je, da imajo otroci svoje dolžnosti.