Elli H. Radinger, avtorica knjige Modrosti starih psov: "Od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju"

Elli H. Radinger, avtorica knjige Modrosti starih psov: "Od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju" (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2020

Elli H. Radinger, nemška avtorica in novinarka, nekdaj odvetnica, v novi knjigi Modrost starih psov pripoveduje zanimive in ganljive zgodbe, ki so zgled zaupanja, potrpežljivosti, pozornosti, hvaležnosti, notranjega glasu, ljubezni, odpuščanja in smeha, a tudi spopadanja z žalostjo in izgubo.

Pasje življenje zaznamuje velik del našega. Pse dobimo kot mladiče, ko so ljubki in očarljivi – in nas spravljajo v obup, ko zgrizejo čevlje ali pohištvo in povzročijo razdejanje v stanovanju. Učimo jih primernega vedenja in sami pridobijo veliko izkušenj – z lovom, avtomobili, otroki, tujci, sosedi, veterinarji, drugimi psi in mačkami. Vse te izkušnje ovrednotijo po merilu, ali je nekaj dobro ali slabo zanje.

Povezanost se sčasoma poglobi. Medtem ko se naši psi starajo, pa se plimovanje obrne in začnemo se učiti od njih: kako se sprostiti, veseliti in uživati v preprostih stvareh. Psi nam bogatijo življenje. Čim starejši so, tem dragocenejši je čas, ki ga lahko preživimo z njimi.

Profimedia
Življenje s starim psom

Življenje s starim psom in sreča, da ga lahko spremljamo v zadnjih letih njegovega življenja, nam odpreta oči in srce. Od njih se lahko naučimo, da ne obžalujemo preteklosti, da je treba skrbeti za svoje bližnje, sprejeti tisto, česar ne moremo spremeniti, in odpuščati, dokler smo živi, da nikoli nismo prestari za učenje in predvsem – kaj je v življenju resnično pomembno.

Arhiv
Citati iz knjige Modrost starih psov:

  • »Stari psi nas učijo, da življenje ni težava, ki jo je treba rešiti, temveč božja skrivnost, ki jo velja raziskati. Kažejo nam, da niso samo oni naši psi, temveč da smo mi njihovi ljudje.

  • Potrebujejo nas, a v resnici mi njih potrebujemo še bolj. Veselje do življenja. Radost.« 

  • »Ob psih začutimo duhovno povezanost z njimi, saj govorimo isti jezik in se razumemo brez besed. Povezani smo s pogledom v njihove oči in božanjem njihovega kožuha. Živali nas naučijo, kako živeti onkraj besed, prisluhniti drugim oblikam zavesti, se naravnati na drugačne ritme in kako videti s srcem.« 

  • »Psi nas približajo naravi in nam pomagajo živeti v sedanjem trenutku, v nas prebudijo zavedanje, da smo brezpogojno ljubljeni. Dajejo nam tako veliko in v zameno zahtevajo tako malo.«    

                                              

  • »Gre za ljubezen – preprosto, brezpogojno in vzajemno ljubezen, za vez, ki se v takšni obliki v medčloveških odnosih skoraj nikoli ne vzpostavi, saj v njej večinoma ni treba besed.

  • Ne gre vedno gladko in preprosto, saj je ljubezen lahko zapletena. Vendar zato, ker partner po naključju hodi (ali šepa) po štirih nogah in ima dlako, ni nič manj dragocena.«    

                                           

  • »Ne obstaja zvestoba, ki ne bi nikoli bila prelomljena ─ razen zvestobe resnično vdanega psa.
Elli H. Radinger, ki je tudi avtorica knjižne uspešnice Modrost volkov, bo tretjega marca na obisku v Sloveniji. Vabljeni na pogovor ob 19. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani, ko se bo z avtorico pogovarjal Tone Hočevar.

Preberite še: Kaj je v življenju zares pomembno? Odgovori modrega starca