Emocije so samo informacije

24. 6. 2009

Naučite se, da o svojih emocijah razmišljate samo kot o nosilcih informacije, ki nosijo sporočilo o tem, kaj se z vami dogaja zdaj ali kaj se je z vami dogajalo v preteklosti. Vsaka negativna emocija ima svojo funkcijo, zato je pomembno, da se jih zavedamo, saj le tako ugotovimo, kaj nam te emocije želijo sporočiti.

Emocije bi na neki način lahko obravnavali kot alarmni sistem naše podzavesti. V možganih se večina procesov odvija podzavestno in emocije so način, kako naša podzavest sporoča zavesti, v kakšnem stanju je. Visoka čustvena inteligenca je visoka stopnja refleksije (emocionalna zavest), da se zavemo, kaj nam želijo emocije sporočiti, in ne da se emocijam predamo.

Eden izmed najboljših načinov, kako lahko sami razvijemo svojo emocionalno zavest, je prek meditacije. Z meditacijo krepimo svojo refleksijo. Vsak dan si vzemite nekaj časa za sprostitev. Poskušajte se zavedati dihanja, kako zrak vdihujete in izdihujete. Opazujte svoje misli in emocije, kako prihajajo in odhajajo, ne da bi jih ocenjevali. To vam bo zvišalo stopnjo refleksije, da se boste od svojih misli in emocij distancirali in ugotovili, da so te več kot samo skupek vaših misli in emocij.

Še en dober način, kako se lahko bolje zavemo in sprejmemo emocije, je ta, da vodimo emocionalni dnevnik. Vzemite si samo pet minut časa vsako jutro in zapišite, kako se počutite. Če emocije napišemo na papir, se na neki način od njih tudi distanciramo, lahko jih pogledamo iz drugačne perspektive.

Tako lahko zelo hitro odkrijemo tudi ponavljajoče se negativne vzorce in jih odpravimo. Če pišemo dnevnik, lahko tudi opazujemo, kako se naše emocije spreminjajo skozi čas, ko razvijamo svojo čustveno inteligenco. Tako lahko tudi merimo svoj napredek.

Marko Preston

Če si želite delati s svojimi čustvi, se nam pridružite v programu za preobrazbo telesa in duha za začetnike.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri