Kako se razvijata empatija in čustvena inteligenca

Razumevanje in tolažba (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 3. 2014 Vir: Lisa

Za empatijo strokovnjaki pravijo, da se je naučimo. Kako pa se razvija čustvena inteligenca?

Če poskušamo razložiti pomen empatije na nekoliko bolj preprost način, bi to pomenilo, da se vživimo v čustva in občutke druge osebe, torej zmoremo sočustvovati s tem posameznikom in razumemo, kako se počuti v neki situaciji, vendar pa se s temi čustvi ne smemo poistovetiti.

Empatija ima večjo veljavo v tistih trenutkih, ki so za nekega posameznika stresni in ogrožajoči, ko išče razumevanje in pomoč drugih ter pričakuje, da mu bodo z razumevanjem njegove stiske lahko kako pomagali.

Empatija ni prirojena, torej se je naučimo.

Čustvena inteligenca

Čustvena inteligenca je vse bolj modna, ljudje se vse pogosteje opredeljujejo za bolj ali manj čustveno inteligentne. To pomeni, da se zavedamo lastnih čustev in da znamo ustrezno komunicirati tudi z drugimi ljudmi.

Čustvena inteligenca je torej zmožnost posameznika, da se zaveda svojih dejanj, občutkov, misli, torej samega sebe, ob tem pa ne prizadene drugih ljudi.

Kako se razvija čustvena inteligenca?

Človek, ki se zaveda sebe in vsega, s čimer se sreča v življenju, je sposoben svoja ravnanja tudi spremeniti, sploh pod vplivom negativnih in pozitivnih izkušenj, s tem pa nabira modrost in razvija svojo inteligenco na področju čustvovanja.

Za posameznike, ki jim gre življenje 'mimo' in ne utegnejo, nočejo, ne znajo ali niso sposobni razvijati svojega čustvenega sveta, pravimo, da nimajo razvite čustvene inteligence.

Zagotovo ste se že vsi kdaj znašli v situaciji, ko se je nekdo vedel popolnoma neprimerno ali pa izražal čustva, ki niso bila ustrezna, a niste vedeli, kaj vas je na tej osebi tako zelo motilo. Seveda vas je zmotil neprimeren odziv, zlasti če imate sami razvito čustveno inteligenco.

Presek empatije in čustvene inteligence

Posameznik se s svojo čustveno 'zrelostjo' ali inteligenco zmore hitreje in bolj razumevajoče vživeti v čustva druge osebe.

S tem ji lahko pomaga v tistih situacijah, iz katerih človek v stiski ne vidi izhoda ali luči na koncu predora, ko kliče na pomoč, a zaradi različnih vzrokov ne vidi rešitve.

Ljudje s kombinacijo obeh kategorij, torej mešanice empatije in čustvene inteligence, se pogosto niti ne zavedajo, kako zelo lahko pomagajo prizadetemu posamezniku, zdi se jim, da delajo samo tisto, kar jih je v življenju obrusilo.

Življenje s svojimi izzivi, izkušnjami, situacijami vedno znova daje priložnosti, da se človek razvija na vseh področjih (čustvenem, fizičnem, psihičnem), in posamezniki, ki se znajo iz zapletene in težke situacije naučiti tudi nauka ali izvleči pozitivno sporočilo, bodo to na novo pridobljeno modrost znali v novih življenjskih izzivih tudi vplesti v svoj način razmišljanja. S tem bodo same sebe nadgrajevali, razvijali svojo empatijo ter obenem gradili čustveno inteligenco.

Prav vsakdo od nas lahko hodi skozi življenje z odprtimi očmi in iz vsakodnevnih situacij izlušči tista konstruktivna sporočila, ki jih vgradi v svojo osebnost, v tisto, kar ga dela Človeka.

S tem, ko pomagamo drugim z iskreno željo, voljo in sposobnostjo vživeti se v njih, in s tem, kar smo pridobili skozi lastne izkušnje, lahko pomagamo tudi sebi.

Torej se oblikuje pozitiven krog, kjer smo vsi v zmagaj-zmagaj položaju.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri