Indigo otroci: Imajo modrost, ob kateri obnemimo

Indigo otroci: Imajo modrost, ob kateri obnemimo (foto: Profimedia) Profimedia
9. 10. 2021

Izjemna občutljivost, močno razvita intuicija, jasnovidne sposobnosti, iznajdljivost, čustvena inteligenca, kreativnost. To so lastnosti indigo otrok.

Številni strokovnjaki, ki so proučevali indigo otroke, pravijo, da v sebi nosijo duh bojevnika, saj je njihovo poslanstvo zrušiti stare sisteme, ki nam ne koristijo več.

Pred 39 leti je pokojna Nancy Ann Tappe pojem indigo otrok predstavila javnosti v knjigi Razumevanje življenja skozi barve (ang. Understanding your life through color, op. p.). V njej je poimenovala vzorce obnašanja nove generacije otrok.

Prav na njeno knjigo se je oprla učiteljica matematike Mateja Keber, ko je med svojimi učenci zaznala velike razlike v vedenju. Po eden ali dva učenca v razredu sta močno izstopala, pripoveduje. Pri teh učencih stari, utečeni načini delovanja v odnosu do otrok niso delovali.

Prvi indigo otroci

Na svet naj bi prišli med letoma 1980 in 1990. Gre torej za generacijo, ki je danes odrasla. »To so bili učenci, ki so se postavljali v ospredje, vendar nikoli zaradi sebe. Zavzemali so se za šibkejše, za manj pogumne, za tiste, ki se jim je zgodila krivica,« se spominja Kebrova. »Ti otroci so imeli moč voditi igro, pouk odpeljati v svojo smer.« To je za učitelja težko, ker mora biti avtoriteta. A na te otroke avtoriteta ne deluje.

Kebrova je začela raziskovati ta novi pojav. Pa ne le zaradi svojih učencev, tudi zaradi svoje hčerke, ki se je začela obnašati, kot je značilno za indigo otroke. »Moja hči je bila nesrečna v odnosu z mano, kar seveda ni nujno indigo pojav. Ni bila tipična pubertetnica, zaskrbljena zaradi svojega videza ali kaj podobnega. Bila je zagrenjena, kot da na svojih plečih nosi vso težo tega sveta. Ko sem ji brezpogojno prisluhnila, je bila vesela, da jo poslušam. Najin odnos se je izboljšal.«

Indigo otroci izzivajo in provocirajo

Tudi v šoli je začela z otroki, ki so kazali indigo lastnosti, delati drugače. Indigo otroci so močni, izjemno težko jim je postavljati meje, vendar je to nujno.

Še bolj kot pri običajnih otrocih, je prepričana Kebrova. »To so izrazito uporniški otroci, ki starše provocirajo do skrajnih meja. Starše pripeljejo do tega, da začnejo reševati svoje težave. Dejstvo je, da imajo drugačne vzorce vedenja, indiferentni so do okolice, do avtoritete. Njim nazivi in položaji nič ne pomenijo. Izzivajo svet okoli sebe, vendar spet poudarjam, tega ne počnejo zato, da bi bili 'frajerji', ampak za širše dobro.«

Kebrova je med osnovnošolci in srednješolci opravila tudi anketo, ki je pokazala, da indigo otroci sami sebe opisujejo kot jasnovidne, da znajo komunicirati z živalmi in – zanimivo – prepričani so, da bog obstaja. Ne glede na to, ali so verni ali ne.

Ko je rezultate ankete predstavila staršem, so bili nekateri izjemno hvaležni, ker so bili prestrašeni in izgubljeni. S tem so dobili odgovor na številna vprašanja in tudi smernice, kako naj s svojimi otroki ravnajo v prihodnje. Nekaterim staršem pa se je dejstvo, da imajo indigo otroka, zdelo imenitno. Zašli so v permisivno vzgojo, ki pa za te otroke nikakor ni primerna. Prvi val indigo otrok je zrasel, danes so to odrasli ljudje.

»Ker smo v obdobju duhovne krize, se ta generacija prebuja. Zdaj večina že ima svoje otroke. Ta generacija v sebi nosi modrost, ki nima ničesar skupnega z današnjim potrošniškim življenjem.«

Zakaj indigo?

Nancy Ann Tappe je v svoji knjigi različne načine človeškega obnašanja povezala z barvnimi skupinami. Pri tem jo je vodila intuicija, ena od barvnih skupin v njeni knjigi je indigo modra. V tej barvi je videla te posebne, drugačne otroke, zato jih je poimenovala indigo otroci. Njihova avra je pretežno indigo barve.

Danes se polega izraza indigo uporabljajo tudi drugi, denimo kristalni, mavrični, bojevniki, otroci modrega žarka, novega tisočletja.

Vzgoja indigo otrok

Za starše in učitelje je to težavna naloga. Poleg že omenjenega izzivanja in provociranja indigo otroci pogosto izražajo bes, nujno potrebujejo varen dom, kjer se počutijo sprejete in sproščene.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko že v zgodnjih letih zapadejo v depresijo, dokler se ne spomnijo, kdo so in kaj je njihovo poslanstvo.

Nimajo pa vsi indigo otroci psiholoških težav, toda če jih imajo, pogosto diagnosticirajo pri njih sindrom pomanjkljive pozornosti ali pa sindrom pomanjkljive pozornosti s hiperaktivnostjo.

Zdravila za te otroke niso primerna, čeprav imajo starši občutek, da je zdravilo rešitev. Otrok resda deluje bolj umirjeno, a ko neha jemati zdravilo, lahko to povzroči neke vrste eksplozijo.

Ko indigo otroci odrastejo, imajo pogosto občutek, da so del otroštva preživeli v otopelem stanju, nepovezani s svojim jazom. Pomembno je, da jih ne ožigosamo, ne 'predalčkamo', še dodaja Kebrova.

Tem otrokom ležijo na srcu stvari, ki jih glede na njihovo starost ne bi pričakovali. Imajo modrost, ob kateri obnemimo. Indigo otroci si želijo mirne starše, ki jim dajejo oporo in občutek varnosti. Pozabite na avtoriteto, ti otroci vam nastavljajo ogledalo.

Značilnosti zelo nadarjenih otrok so podobne značilnostim indigo otrok:

 • poudarjeno delovanje desne možganske polovice,
 • vizualni, kreativni, umetniški, naravnani na telesno in prostorsko,
 • najbolje se učijo s pomočjo rok,
 • izjemno bistri,
 • senzibilni,
 • ne vedo, kam z energijo,
 • hitro jim postane dolgčas,
 • težko sedijo pri miru,
 • močno sočustvujejo.

Različni tipi indigo otrok:

 • Humanistični tip: zdravniki, odvetniki, učitelji, prodajalci, trgovci in politiki. Hiperaktivni, izredno družabni, kot otroci ne zdržijo ob eni sami igrači ...
 • Idejni tip: inženirji, arhitekti, oblikovalci, astronavti, piloti. Kot otroci so pogosto zelo športni.
 • Umetniški tip: učitelji in umetniki.
 • Interdimenzionalni tip: po rasti višji od drugih.
Članek je bil objavljen v reviji Jana. Besedilo: Maja Sodja
Preberite še:

ALI PA:  Česa bi morala vsaka mati naučiti svojega sina? (in to čim prej!)