7 izvorov nezadovoljstva

7 izvorov nezadovoljstva (foto: Profimedia) Profimedia
22. 8. 2021

Saj veste, da je vsak svoje sreče kovač, kajne? Zakaj potem grenite življenje sebi? Čas je, da prevzamete odgovornost v svoje roke. Srečo lahko vedno najdemo in jo nad­grajujemo – in to je dobra novica.

Premislite o naslednjih stvareh, ki povzročajo nezadovoljstvo v življenju ...
1. Pozornost samo nase

Ljudje, ki se osredotočajo le nase, so najbolj nezadovoljni. Seveda je potrebno najprej poskrbeti zase in biti v prvi vrsti pozoren na to, kaj se dogaja v nas samih. A tisti, ki vidijo življenje kot možnost za učenje in priložnost, da pomagajo, dajejo in prinesejo radost tudi drugim oz. so sposobni sočutja, srečo hitro najdejo tudi sami.

2. Obsedenost z denarjem

Družba spodbuja, da je glavni cilj zadovoljstva ta, da postanemo bogati in se pehamo za denarjem. Obilje sicer ni greh in zaslužimo si ga, vendar če bo naš edini in glavni cilj, bo resnično zadovoljstvo odšlo mimo nas. 

3. Iskanje krivca izven sebe

Krivimo starše, partnerje, sodelavce, prijatelje, učitelje, vlado, okolje, finančno stanje ... Vsi so krivi za naše nezadovoljstvo. Zakaj? Ker nas to obvaruje pred spremembo v nas samih, ki je nujno potrebna za srečo.

4. Oklepanje preteklosti

Potrebno se je zavedati, da se je vsak dogodek v življenju, tudi negativen, zgodil z razlogom. Nato je potrebno to sprejeti in iti dalje. Vsako jutro se ponovno rodimo. Šteje to, kar naredimo danes.

5. Postavljanje svojih želja na drugo mesto

Le tisti, ki živijo v skladu s svojimi (in ne tujimi) željami in vrednotami, lahko zares živijo zadovoljno življenje. 

6. Pozabiti na svojo dušo ali telo

Tako svoji duši kot telesu moramo zagotoviti, kar potrebujeta. Telo potrebuje gibanje, zdravo hrano in skrb, duša pa mir, tišino, čiste misli in čustva.

7. Nošenje bremen

Ko dovolimo, da stres in travme vplivajo na nas oziroma nošenje teh bremen na svojih ramenih, onemogoča tako srečo kot tudi zdravje in vse dobro ...

Preverite še: